22 C
Vinkovci
Četvrtak, 26. svibnja 2022.

Dan antifašističke borbe

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj, koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja, 1941. godine, kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Njemačka je toga jutra napala Sovjetski savez te je time izigran dogovor o ne napadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici. Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo i politički komesar Marijan Cvetković.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U partizanskom postrojbama borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a. Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno