Od 2020. godine Dan državnosti ponovno će se slaviti 30. svibnja, a 18. studenog građani će dobiti novi praznik – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Izmjene su to Zakona o blagdanima i novi Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta koje je Vlada na današnjoj sjednici poslala u javnu raspravu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj je sjednici predstavio novi kalendar blagdana i spomendana u Hrvatskoj koji će vrijediti od prvog dana 2020. godine. Plenković je najavio kako se, zbog efekta na gospodarstvo, ne povećava broj neradnih dana, kojih će i dalje biti 13. Premijer je uvjeren da će novi način obilježavanja biti primjereniji i bolji te omogućiti da se izbjegne svaka nedoumica.

Prema kalendaru, 8. listopada će se, umjesto dosadašnjeg blagdana Dana neovisnosti, slaviti spomendan – odnosno Dan Hrvatskog sabora. Dan neovisnosti s 8. listopada prebacit će se na 25. lipnja, dosadašnji datum blagdana Dana državnosti, ali se više neće slaviti kao blagdan već kao spomendan. Samim time oba datuma, odnosno 25. lipanj i 8. listopad, više neće biti neradni dani.

“Ideja je da u 2020. godine, kad će biti 30 obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi“, istaknuo je Plenković.

Danu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske dodaje se i Dan mirne reintegracije  Hrvatskog Podunavlja i obilježavat ćemo ga 15. siječnja. Kao novi spomendan uvodi se Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja, dok će 23. kolovoza biti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

“U budućnosti ćemo imati vrlo jasan i bitan trokut –  30.  svibnja Dana državnosti,  5. kolovoza ostaje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 18. studenoga kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Sva tri datuma po meni su emotivna u pogledu kako ih percipira hrvatski narod i građani. Tim blagdanima na primjeren način pozicioniraju se oni ključni datumi koji su obilježili nastanak moderne i suvremene hrvatske države“, napomenuo je premijer.

Kako su Hrvati poznati po svojim “spajanjima”, neke bi moglo razočarati što prema ovim promjenama u lipnju neće više imati dva neradna dana u kratkom vremenskom razmaku. Prilike za spajanje neradnih dana s vikendima sa samo jednim danom godišnjeg neće biti jer neradni dani 2020. ne padaju na utorak ili četvrtak. Praznik rada iduće će godine pasti na petak, a Dan državnosti po novim pravilima bio bi u subotu. Dan antifašističke borbe bit će u ponedjeljak, Dan pobjede i Dan sjećanja padaju na srijedu. Velika Gospa bit će u subotu, Svi sveti u nedjelju, dok Božić pada na petak.

Raspored blagdana sada izgleda ovako:

1. siječnja Nova godina

6. siječnja Bogojavljenje ili Sveta tri kralja

– Uskrs i Uskrsni ponedjeljak

– Tijelovo

1. svibnja Praznik rada

30. svibnja Dan državnosti

22. lipnja Dan antifašističke borbe

5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

15. kolovoza Velika Gospa

1. studenog Svi sveti

18. studenog Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

25. prosinca Božić

26. prosinca Sveti Stjepan