1 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnica Hrvatske vojske

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde.

Osnivanjem Zbora narodne garde, čije su postrojbe 3. studenoga 1991. godine preimenovane u Hrvatsku vojsku, stvorene su vojne snage za obranu napadnutih hrvatskih područja. Jačajući u hodu, hrvatske oružane snage ostvaruju uspjehe u nizu akcija i vojnih operacija, od zapadne Slavonije i Maslenice do operacija Ljeto i Zima te su naposljetku 1995. vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja pobjednički okončale rat na hrvatskim prostorima.

Hrvatska vojska nakon Domovinskog rata profilirala se iz ratne u mirnodopsku silu koja je danas spremna izvršiti sve zadaće koje se pred nju postavljaju. Povjerenje savezničkih država u Republiku Hrvatsku i u Hrvatsku vojsku rezultiralo je primanjem Hrvatske u NATO savez, 1. travnja 2009. godine. Kao članica Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO saveza, Hrvatska više od dva desetljeća sudjeluje u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima.

Hrvatska vojska je i snaga je koja će među prvima priskočiti u pomoć stanovništvu i civilnim institucijama u prirodnim nepogodama ili katastrofama i njezina je uloga tu nezamjenjiva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno