-4.3 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Dan narcisa obilježen i u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U središnjem gradskom parku danas je održana javnozdravstvena akcija kojom je i u Vinkovcima obilježen Dan narcisa koji na nacionalnoj razini organizira Europa Donna Hrvatska. Akciju su organizirali Klub žena liječenih na dojci “Una”, koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Ova akcija usmjerena je na ukazivanje važnosti ranog otkrivanja raka dojke, a poruku o tome danas su uputili Mirjana Pešec, predsjednica Kluba “Una”, dr. Kata Krešić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo i doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik Lige protiv raka Vinkovci.

U Hrvatskoj rak dojke ima, nažalost, visoku stopu pojavnosti i mortaliteta. Kod nas obolijeva svaka 11 žena, odnosno godišnje obolijeva oko 2.600 žena, a umre oko 1.000 žena. Najčešće obolijevaju žene iznad 50 godine života, iako ni žene u mlađoj dobi nisu pošteđene ove opake bolesti. U našoj županiji, istaknuto je, obolijeva 90-ak žena godišnje, a umire oko 30.

Broj umrlih žena, istaknuto je, mora se smanjiti zato što su danas mogućnosti izlječenja izvrsne i samo ih treba iskoristiti ranim otkrivanjem bolesti. Treba reći i to, istaknuto je, kako niti jedna pretraga nije sto posto sigurna i zato ih treba kombinirati. Uz nacionalni program kojim se na mamografiju pozivaju žene od 50 do 69 godine života svake druge godine, prevenciju je potrebno provoditi i ranije i na druge načine. Već od 20 godine tzv. samopregledom i kasnije odlascima na kliničke preglede kod liječnika, a iza 30 godine ultrazvučnim pregledima dojki, a žene koje u obitelji imaju ili su imale oboljele od karcinoma dojke, moraju to činiti i ranije.

Vinkovčani su danas imali priliku dati potporu ovim nastojanjima, a među njima bio je i gradonačelnik Ivan Bosančić. Prikupljeni novčani prilozi namijenjeni su za nabavku linearnog akceleratora, aparata za jednokratno zračenje za vrijeme operacije, što je cilj na kojemu Klub žena liječenih na dojci “Una” već dulje vrijeme ustrajno nastoji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno