12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Županjski srednjoškolci na Danu otvorenih vrata policije

Više od autora

- vl promo-

Policijska uprava vukovarsko-srijemska, u suradnji s Gimnazijom Županja, Tehničkom školom Županja i Obrtničko-industrijskom školom Županja, održala je Dan otvorenih vrata policije u Županji.

U prostoru Gimnazije Županja danas se okupio velik broj učenika Gimnazije Županja, Tehničke škole Županja i Obrtničko-industrijske škole Županja, kao i drugi građani koji su željeli doznati nešto više o policijskom pozivu.

FOTO: Policijska uprava vukovarsko-srijemske

Kako bi im pokazali što sve policija radi, policijski službenici izložili su svoju opremu i vozila pa su tako, između ostalog, posjetitelji mogli razgledati multifunkcionalno vozilo – Schengen bus za obavljanje poslova nadzora državne granice, prikolicu s kamerom i sustav mobilne termovizije te specijalno kombi vozilo s najmodernijom forenzičkom opremom potrebnom za obavljanje očevida kaznenih djela.

Budući da mnoge mlade zanima kako se prikupljaju tragovi na mjestu događaja, djelatnik kriminalističke tehnike otkrio im je tajne svog zanata i kako tragovi pomažu pri otkrivanju počinitelja kaznenih djela.

Interventni policajci prezentirali su svoj rad i dio opreme koju koriste u svakodnevnom radu, a brojni učenici poželjeli su isprobati je li teško nositi zaštitnu opremu, kacigu i štit za intervencije.

FOTO: Policijska uprava vukovarsko-srijemske

Policijski službenik protuekspolzijske zaštite ukazao je prisutnima na opasnosti od oružja, eksplozivnih sredstava i streljiva te nedozvoljenih pirotehničkih sredstava, i uputio ih što im je činiti u slučaju pronalaska opasnog sredstva. Također je podsjetio na mogućnost dragovoljne predaje ilegalnog oružja u okviru MUP-ove kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Policijske službenice za prevenciju predstavile su učenicima i brojne druge preventivne projekte MUP-a.

Mnogi koji žele jednog dana postati policijski službenici i službenice, na poligonu postavljenom u Športskoj dvorani škole, testirali su svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti koje su potrebne za upis u Policijsku školu.


Osim što su razgledali opremu, veliki dio posjetitelja se zadržao u razgovoru s policijskim službenicama i službenicima, tako da je Dan otvorenih vrata bio prigoda za druženje policije s mladima i svim zainteresiranim građanima.

FOTO: Policijska uprava vukovarsko-srijemske

Dan otvorenih vrata je dio promotivnih aktivnosti kampanje “Postani policajac/policajka” i jedan od načina da se mladima približi rad policije, te da ih se potakne da posao policajca izaberu za svoj životni poziv.

Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja:

-Za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka traži se 350 osoba mlađih od 28 godina, a rok za podnošenje prijava je do 15. kolovoza ove godine.

-Otvoren je i natječaj za upis 250 učenika u 3. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“, a mogu se prijaviti mladi koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju.

Polaznicima su tijekom školovanja osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada, a nakon završetka školovanja čeka ih siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

FOTO: Policijska uprava vukovarsko-srijemske

Ako želiš biti čuvar mira u svojoj domovini, prijavi se na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova i postani hrvatski policajac ili policajka. Uđite u naše redove i ponosno nosite odoru hrvatske policije”, poručuju iz policije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno