U prostorijama Udruge slijepih Vukovarsko – srijemske županije u Vinkovcima, a povodom Dana grada danas je održan Dan otvorenih vrata. Bila je to prigoda da se građani upoznaju s radom Udruge te sudjeluju u njenim aktivnostima.

“Danom otvorenih vrata htjeli smo kroz druženje i jednu radionicu približiti ljudima rad udruge te pokazati kako su slijepe osobe sposobne raditi poslove, kao i drugi.”, rekla nam je Iva Sedmak, jedna od tri volonterke u Udrugi slijepih Vukovarsko- srijemske županije.

Održana je i kreativna radionica koja je obuhvatila izradu ukrasnih i uporabnih predmeta te nakita od raznih materijala poput gline, gipsa, vune, konca i perlica iz programa “Možemo mi kao i vi”.

Riječ je o trogodišnjem programu za razdoblje od 2017. do 2020. godine financiranom sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu s Gradom Vinkovci, Centrom za socijalnu skrb Vinkovci te Srednjom strukovnom školom Vinkovci.

Program se odnosi na aktivnosti usmjerene prevenciji institucionalizacije i poboljšanju kvalitete života slijepih osoba kako bi utjecali na razvoj samopouzdanja, samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti i bolju uključenost slijepih u život lokalne zajednice.

Osim susreta sa građanima i radionice održan je i pojedinačni turnir u pikadu.

Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije nastala je 1954. godine kao jedna od teritorijalnih organizacija Hrvatskog saveza slijepih, a 2014. godine obilježila je 60. godina postojanja i rada te je bila ponosan dobitnik „Povelje Vukovarsko-srijemske županije“ u području zdravstva i socijalne skrbi.

Udruga djeluje na cjelokupnom području Vukovarsko-srijemske županije i ima oko 240 članova. Udruga okuplja i udružuje slijepe osobe, radi na unapređenju njihove socijalno-zdravstvene zaštite, školovanja, rehabilitacije, zapošljavanja, prevencije oštećenja vida, na području kulturno-obrazovnog rada i drugo. Udruga njeguje šport i društveno-zabavni život slijepih osoba, te radi na integraciji slijepih osoba u suvremeno društvo.