Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, a diljem Hrvatske već 20. godinu za redom prve subote u listopadu provodi se javnozdravstvena akcija Dan ružičaste vrpce. U povodu Dana ružičaste vrpce Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci, uz logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, danas su u središnjem gradskom parku organizirali javnozdravstvenu akciju kojom žele podići svijest o raku dojke, te važnosti njegovog otkrivanja.

Glavni nositelj programa i ove je godine Klub žena liječenih na dojci “Una”, koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci, a kojima su se pridružile nastavnice i učenice Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara. Ovom prilikom dijelile su zdravstvene publikacije vezane uz borbu protiv raka dojke, a u znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s ovom opakom bolešću točno u podne prema nebu iznad Vinkovaca pušteni su ružičasti baloni.

Krovna udruga žena liječenih na dojci “Europa Donna” iz Zagreba, čiji je član i Klub žena liječenih na dojci Una Vinkovci, prikuplja donacije za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju koji će biti smješten u Zagrebu, ali će ga koristiti žene iz cijele Hrvatske, pa predsjednica Kluba Una i članica predsjedništva Europa Donna prof. Mirjana Pešec poziva naše sugrađane da svojim prilogom daju svoj obol u borbi protiv raka. “Kao posebnost današnjeg dana željela bih istaknuti to što bismo ga mogli nazvati i danom svjesnosti o važnosti borbe protiv raka dojke, s obzirom da se svake godine broj umrlih žena u Hrvatskoj povećava i tim prije mi žene koje smo oboljele od raka dojke želimo ukazati koliko je važno preventivno djelovati i odazvati se na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te samoinicijativno otići na pregled. Tako danas dijelimo i kartice za samopregled dojke kako bi sami možda otkrili rak u ranoj fazi, jer je poznato da što se rak ranije otkrije prognoze su bolje i rak je tada izlječiv”, objašnjava Mirjana Pešec. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić ističe da je rak dojke velik javnozdravstveni problem.

“U Hrvatskoj je u 2015. godini zabilježeno više od 2.700 novih bolesnica, a u 2017. godini je umrlo oko 850 žena zbog raka dojke. Svakoj 11. ženi prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama za očekivati je daljnji trend porasta oboljelih. Pojavljivanje ovog raka raste s dobi žene, no nije isključena njegova pojava i u mlađoj dobi. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene”, ističe dr. Krešić.

Dr. Sanja Gali iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije naglašava da postoje neki faktori rizika koji se povezuju s nastankom ovog raka, međutim točan mehanizam nastanka nije u potpunosti razjašnjen. Velik je utjecaj nasljednih faktora tako da povećan rizik imaju žene u čijoj obitelji je netko bolovao od raka dojke. Povećan rizik imaju žene koje su dobile prvu menstruaciju prije 12. godine života, koje kasnije ulaze u menopauzu, nerotkinje i žene koje su rodile iza 30. godine. Okolišni faktori također imaju utjecaj, pa se nastanak raka dojke povezuje s pušenjem, izloženošću stresu i nezdravoj prehrani. Pravi uzrok nastanka raka dojki se pouzdano ne zna, te se ne može prevenirati.

Važno je naglasiti kako je izuzetno važno rano otkrivanje raka jer ukoliko se otkrije u početnoj fazi liječenje je kraće i uspješnije.

Stoga ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić, predsjednik Lige protiv raka Vinkovci doc.dr.sc. Dražen Švagelj i predsjednica Kluba Una prof. Mirjana Pešec pozivaju sve na provođenje redovitih preventivnih aktivnosti kao što su samopregled dojki, ultrazvuk dojki, mamografija te sudjelovanje u programima probira, kako bismo sačuvali i unaprijedili svoje zdravlje.