Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, a diljem Hrvatske se već po 19. godinu zaredom prve subote u listopadu provodi javnozdravstvena akcija Dan ružičaste vrpce.

U povodu Dana ružičaste vrpce Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci, uz logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, organiziraju u subotu 6. listopada 2018. od 10 do 12 sati na štandu u središnjem gradskom parku u Vinkovcima javnozdravstvenu akciju kojom žele podići svijest o raku dojke, te važnosti njegovog otkrivanja.

Glavni nositelj programa je sekcija Lige protiv raka, naime Klub žena liječenih na dojci „Una“, a njima će se pridružiti nastavnice i učenice Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara. U parku će se dijeliti zdravstvene publikacije vezane uz borbu protiv raka dojke, a u znak sjećanja na žene koje su izgubile bitku s ovom bolešću bit će pušteni ružičasti baloni.

U Hrvatskoj je u 2015. godini zabilježeno više od 2.700 novih bolesnica, a u 2017. godini je umrlo oko 850 žena zbog raka dojke. Svakoj 11. ženi prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama za očekivati je daljnji trend porasta oboljelih. Povećan rizik imaju žene koje su dobile prvu menstruaciju prije 12. godine života, koje kasnije ulaze u menopauzu, nerotkinje i žene koje su rodile iza 30. godine. Pravi uzrok nastanka raka dojki se pouzdano ne zna, te se ne može prevenirati. Važno je naglasiti kako je izuzetno važno rano otkrivanje raka jer ukoliko se otkrije u početnoj fazi liječenje je kraće i uspješnije.