24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Danas je Majčin dan, blagdan u čast majki i majčinstva

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Diljem svijeta danas se slavi Majčin dan, koji se tradicionalno obilježava druge nedjelje u svibnju. Dan posvećen majkama kroz povijest se u različitim zemljama različito obilježavao. Status blagdana prvo je dobio u Sjedinjenim Američkim državama gdje se početkom 20. stoljeća u Graftonu u Zapadnoj Virginiji počinje obilježavati Spomendan svih majki zahvaljujući Anni Jarvis, koja je na taj način željela sačuvati sjećanje na svoju majku Ann Reeves Jarvis koja se borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u svibnju, te ustanoviti blagdan u čast svim majkama. Američki je kongres 1914. Majčin dan proglasio državnim blagdanom. Proslavu je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Europu prenijela organizacija “Armija spasa” preko svojih vojnika razasutih po europskim bojišnicama.

Prva proslava Majčinog dana u Hrvatskoj održana je 1927. godine za što je bila zaslužna “Hrvatska katolička ženska sveza”. Za obnovu proslave Majčinog dana u novijoj hrvatskoj povijesti najzaslužnija je Družba Braće hrvatskoga zmaja, a od 2000. godine u obilježavanju aktivno sudjeluje i “Hrvatska žena”.

“Svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dokinuti otuđivanje obitelji. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan. Bog blagoslovio naše vjerne i dobre majke.” Anna Jarvis

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno