Rok za prigovore na ocjenu na državnoj maturi, kojoj je ove godine pristupilo gotovo 35 tisuća maturanata i ostalih pristupnika, istječe danas u 12 sati, odnono 48 sati od objave privremenih rezultata 10. srpnja u 12 sati.

Koliko će prigovora biti ostaje za vidjeti, a ono što se čini prema još uvijek neslužbenim rezultatima državne mature je to kako je riječ o najlošijim rezultatima državne mature od kako je ovaj završni ispit znanja za srednjoškolce 2010. godine uveden u sustav obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Konačni rezultati državne mature bit će objavljeni u ponedjeljak, 15. srpnja u 12 sati, a sve do 15,59 istoga dana maturanti mogu brisati i dodavati studijske programe na svoje liste prioriteta u sustavu Postani student.

A prema još uvijek neslužbenim rezultatima ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature. Oko 8.800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je dva ključna ispita – Hrvatski jezik i Matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1.278 učenika s nedovoljnom ocjenom. Pri tome, samo gimnazijalci koji nisu ostvarili prag na ispitima iz hrvatskog i matematike padaju državnu maturu jer su njima obvezni ispiti državne mature jedini dokaz o završetku srednjoškolskog obrazovanja i ako ih ne polože ne mogu upisati fakultet te moraju ponoviti državnu maturu. Za učenike strukovnih škola matura ne označava službeni kraj srednjoškolskog obrazovanja pa ako ne polože obvezni predmet na maturi kod njih to utječe samo na upis na fakultet.

Iako su promjene rezultata moguće sve do ponedjeljka, u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ističu trend sve lošijeg uspjeha učenika na državnoj maturi, te posebice nisku razinu znanja hrvatskog i matematike. Tako se, primjerice, kod gimnazijalaca posebno uočava suprotnost između zaključenih odličnih ocjena iz hrvatskoga jezika (14.147) i rezultata postignutih na maturi.