Preko 40 tisuća hrvatskih maturanata u srijedu se oprostilo od svojih razrednih prijatelja i profesora, od svojih srednjih škola. Oni vinkovački, njih 855, u pješačkoj su zoni u središtu grada tradicionalno otplesali poznato šokačko kolo, a potom se i zabavljali do dugo u noć na pomoćnom igralištu stadiona Cibalije. No, nakon svake zabave vrlo brzo dolazi i onaj teži dio, koji i ove godine maturante čeka u vidu državne mature. Naime, za točno tjedan dana, u ponedjeljak 3. lipnja polaganjem ispita iz materinjih jezika nacionalnih manjina započinje državna matura za ovu, 2018./2019. školsku godinu, koja traje sve do 28. lipnja kada ispite polažu oni učenici koji su kao izborne predmete izabrali glazbenu umjetnost i etiku.

Najvažniji su datumi svakako 17. i 18. lipnja, kada učenici pišu test i esej iz hrvatskog jezika, te 26. lipnja, kada će pristupiti ispitu iz matematike.

“Za maturu se intenzivno pripremam još od veljače, a osim onih iz osnovnih predmeta, polažem i ispite iz tri izborna predmeta, odnosno kemije, fizike i biologije. Što se tiče samog sustava državne mature, on i nije toliko loše zamišljen, no mislim da bi ipak trebalo smanjiti količinu gradiva, a bilo bi dobro i da sama državna matura ne nosi toliko velik postotak pri upisu na fakultet, da se više prostora da izbornim predmetima”, kaže Lucija-Dafne Blažević, učenica 4.e razreda vinkovačke Gimnazije. Slično razmišlja i njezin razredni kolega Anton Adžić, koji je također mišljenja da je količina gradiva koje učenici moraju naučiti kroz pripreme za državnu maturu moraju prevelika, a kako kaže, dobar dio toga nema veze s daljnjim školovanjem ili nekim općim znanjem.

“Smatram da je državna matura jako dobro osmišljena i odličan je pokazatelj onoga što smo naučili u srednjoj školi, no s druge strane ovi su dani za sve maturante prilično stresni i možda bi trebalo nešto poduzeti po tom pitanju”, tvrdi Matej Špionjak, također učenik vinkovačke Gimnazije.

I ove godine državna matura donosi neka nova pravila i obveze, što je nedavno potvrdila i Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, rekavši da će se na ovogodišnjoj državnoj maturi primjenjivati nove mjere sigurnosti pa tako, primjerice, učenici neće na pismenome dijelu testiranja moći koristiti svoje kemijske olovke nego one koje će im nabaviti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

“Zbog prošlogodišnjih pokušaja varanja putem elektroničke opreme ugrađene u kemijske olovke, od ove godine učenici više neće moći koristiti vlastite kemijske olovke, a ista stvar vrijedi i za flomastere na ispitu Likovne umjetnosti. Grafitna olovka i gumica su u potpunosti ukinute, a od geometrijskog pribora smije se ponijeti samo jedno ravnalo ili jedan trokut. U biti, jedini pribor koji učenici donose od kuće su džepni kalkulator i geometrijski pribor, na ispitima Matematike, Fizike i Kemije. Od učenika se očekuje da ugašene mobitele i ostale naprave prije početka ispita ostave na za to predviđeno mjesto. Na ovo treba posebno paziti jer je kazna poništavanje ne samo ispita na kojem se to dogodi, već svih ispita na cijelom ispitnome roku”, objašnjava koordinator za državnu maturu u Gimnaziji Goran Grbeša.

Napominje da će se i ove školske godine u toj školi pisanje svih izbornih predmeta odvijati paralelno s nastavom za prve, druge i treće razrede, i to tijekom zadnja dva tjedna nastave. “To su i najveći problemi oko organizacije, jer nezgodno je pronaći dovoljno učionica i za nastavu i za provođenje Državne mature, budući da maturanti na maturi moraju sjediti sami u klupi i biti razmaknuti barem jedan metar od drugih učenika sa svih strana, što zahtjeva više prostora i učionica nego dok su bili na nastavi”, ističe Grbeša. Da će ovogodišnja matura proći u najboljem redu nadaju se i u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca, gdje također smišljaju kako doskočiti problemima s prostorom. “Ispitni rokovi su za profesore i školsko ispitno povjerenstvo uvijek izazovno razdoblje, je treba uskladiti kraj nastavne godine i rokove ispita državne mature. Stoga je uvelike potrebna suradnja svih profesora, razrednika završnih razreda i školskog ispitnog povjerenstva, a kako bismo našim učenicima osigurali nesmetano, sigurno polaganje ispita državne mature sa što manje stresa. U dogovoru sa Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ove godine po prvi puta organiziramo polaganje obveznih ispita državne mature u našoj sportskoj dvorani”, kaže Tomislava Crnaić, koordinatorica za državnu maturu ovoj školi.

U svim školama posebno se pripremaju za državnu maturu i svi imaju određenih problema u provedbi iste, no nekima posao otežavaju okolnosti na koje ne mogu utjecati. “Program zanimanja medicinska sestra/tehničar opće njege, kroz petogodišnje školovanje, iznimno je kompleksan te otežava učenicima polaganje državne mature jer je iznimno obiman i nakon drugog razreda fokusiran isključivo na strukovne predmete s ogromnim brojem vježbi. Učenici 3. 4. i 5. razreda imaju čak 8 i 9 sati kroz 37 radnih tjedana i tako opsežno koncipiran program otežava učenicima uključivanje u pripremu za maturu, jer nemaju dovoljno vremena kako bi ukomponirali dodatnu nastavu iz bazičnih predmeta”, priča nam Sanda Horvatović, koordinatorica u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara.

Sve u svemu, u sedam vinkovačkih srednjih škola, od 855 učenika koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje, za polaganje ispita državne mature prijavilo se njih 638 i oni će prve rezultate saznati u srijedu 10. srpnja. Vremena za prigovore imaju dva dana, odnosno do petka 12. srpnja. Konačna objava rezultata na rasporedu je u ponedjeljak 15., a podjela diploma u srijedu 17. srpnja.