U svečanoj dvorani Barun Trenk, u sklopu ovogodišnjeg Sajma zdravlja, sinoć je održano prestižno kuharsko natjecanje 15. “Zlatna jabuka”.

U sklopu ovogodišnje Zlatne jabuke, koja je okupila veliki broj kuhara iz najeminentnijih hrvatskih restorana i hotela, održano je i 3. kolo Hrvatskog kuharskog kupa.

Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude pomoću koje natjecatelji svojom kreativnošću i konkretnim doprinosom oblikuju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

Ove godine, na 15. Zlatnoj jabuci, sudjelovalo je 9 ekipa koje su svojom kreativnošću i inventivnošću stvarale umjetnička djela na zadanu temu od namirnica bogate flore i faune Slavonije i Srijema.

Organizatori su pripremili sljedeće propozicije: kategorija A – svečana hladna plata pripremljena od svinjskog filea, slanine od crne svinje i povrtne garniture,  kategorija B – toplo glavno jelo od svinjskog buta te šljivovice s prilogom od gljiva i žitarica, u kojima je najuspješniji bio Dario Špehar iz hotela Jezero-Plitvičaka jezera, te kategorija C – desert od jabuka, meda, oraha i biskvitnog tijesta, u kojoj je najuspješnija bila Sandra Jadek iz Udruge kuhara i slastičara Grada Orahovice. Dario Špehar i ukupni je pobjednik s čak 14 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Marina Samboleka iz hotela Turist iz Varaždina.

“Brojne naše destinacije raskriljuju vrata davno zaboravljenih mirisa i okusa iz škrinje autohtone stare huhinje hrvatskih jela te smo i mi na ovogodšnjoj “Jabuci” željeli oživiti stare, izvorne, tradicijske recepture Slavonije i Srijema, ali kroz način suvremene gastronomije. Stoga smo izvukli stare recepte na svjetlo dana, nastojeći ih sačuvati od zaborava i oživjeti im okuse i mirise”, istaknuo je Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko – srijemske županije.

Posebno je naglasio kako su ove godine u Vinkovcima okupili mlade snage, odnosno mlade kuhare koji nemaju baš puno životnog iskustva, ali su na dobrom putu da postanu vrhunski i svjetski poznati kuhari, jer se usuđuju raditi jela, kako kaže, od namirnica koje do sada nisu imali priliku ni vidjeti, a kamoli s njima raditi.