17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

David Aleksa iz Berka obranio prošlogodišnju titulu naj orača u Antinu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Neprikosnoveni vladar kategorije plug ravnjak je šesnaestogodišnji David Aleksa iz Berka. Učenik Poljoprivredno šumarske škole u Vinkovcima pobjednik je i ovogodišnjeg 19. Natjecanja orača Vukovarsko-srijemske županije održanog na oranici Andrašica u Antinu. Bošnjačanin Ivan Jovanovac osvojio je kategoriju plug premetnjak.

FOTO: Tugomir Majdak, Ministarstvo poljoprivrede

Nakon što je zbog posljedica olujnog nevremena prolongirano tjedan dana, u Antinu, Seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije 2023., održano je oračko nadmetanje plugom kojem se od prijavljenih četrnaest odazvalo svega šest natjecatelja. Usprkos nepogodi, potvrđena je tako čvrsta i ustrajna volja slavonskog poljodjelca, poručili su okupljeni.

Ovo je vid edukacije poljoprivrednika tijekom kojega imaju i svojevrsni trening s uputama kako pravilno orati.

Dobar traktor i plug ne idu bez čovjekove vještine koja se usavršava svakodnevno u temeljnoj ratarskoj aktivnosti. Elementi u obje kategorije su slični, ali konačni izgled treba biti jednak i kod ravnjaka i kod premetnjaka, napominju stručnjaci.


Organizaciju potpisuju Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Upravni odjel za poljoprivredu i domaćin Općina Tordinci.

FOTO: Tugomir Majdak, Ministarstvo poljoprivrede
FOTO: Tugomir Majdak, Ministarstvo poljoprivrede

Na ovaj način promoviramo našu poljoprivredu, Antin i općinu, poručio je načelnik Davor Adžić zahvalivši dragom Bogu što su ipak dobro prošli u prošlotjednom olujnom nevremenu.

Vukovarsko-srijemski orači uobičajno su među prvih su pet u državi, a kako će svladati brazde istarske crvenice saznat ćemo nakon državnog natjecanja čiji je domaćin u rujnu grad Poreč.

FOTO: Tugomir Majdak, Ministarstvo poljoprivrede
FOTO: Tugomir Majdak, Ministarstvo poljoprivrede

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno