Dugo godina smo ih čekali. Iako postoji od 1981.godine, ovaj neprevaziđeni svjetski world music projekt nikada do sada nije upisao niti jedan grad kao jednu od svojih postaja na turnejama. Zato i nije bilo iznenađenje što su se u petak 28. lipnja još i prije 20 h ispred Sava centra u Beogradu počele okupljati skupine koje ćaskaju na slovenskom, hrvatskom i makedonskom, a interes za ovaj koncert bilo je i u drugim zemljama iz regije. Zajednički im je bio osmijeh i neskriveno uzbuđenje što će nazočiti ovom gotovo povijesnom nastupu.

Šest godina nakon albuma “Anastasis”, Lisa Gerrad i Brendan Perry objavili su izdanje “Dionysus” u studenom prošle godine. Taj album i njegova promocija doveli su ih u Beograd prvi put! Ali ovo nije tipična turneja na kojoj se promovira najnoviji album već predstavljanje presjeka njihove skoro 40 godina duge karijere. “A Celebration: Life & Works 1980-2019” njezino je ime, koje i samo kaže da je osmišljena kako bi slavila njihove pjesme. Ne “hitove”, već pjesme od kojih neke izvode prvi put.  

Dead Can Dance, 28.6.2019. Sava centar, Beograd | Foto: Danko Strahinić

Kao gost koncerta najprije je na binu izašao talentirani njemački perkusionist David Kuckhermann. Tih i ugodan zvuk hanga se najprije čuo u ne još sasvim punoj sali Sava centra, a zatim je David kroz priču u narednih dvadesetak minuta uveo publiku u svijet perkusija kojim se bavi. Zasluženim pljeskom pozdravila je publika ovog sjajnog glazbenika koji je još od 2012.godine važan dio turneja grupe Dead Can Dance, ali i čovjek koji je svojim muziciranjem doprinjeo uspjehu Lisinih solo izdanja (Hiraeth).

Bend su, očekivano, dočekale ovacije. Iščekivanju je došao kraj i publika je napokon mogla da uživa u stvaralaštvu jednog od najvećih bendova svih vremena. Koncert je otvoren pjesmom “Anywhere Out Of The World” sa albuma “Whitin the Realm of Dying Sun” (1987) koja od tada nije izvođena na nastupima.

Uslijedila je “Mesmerisim”, skladba koja do ove turneje nije bila na repertoaru benda. “Labour of Love” bila je iduća na redu, opet, jedna od pjesama koje nismo čuli uživo još od osamdesetih. Uz “Avatar”, su publiku vratili na album “Spleen and Ideal” a nakon čega su izveli “In Power We Entrust the Love Advocated”. “Bylar”, “Xavier”, “Winds that shakes the Barley”, “Sanvean”, “Indoctrination”, “Yulunga (Spirit Dance)”, “Carnival is over”, “Host of Seraphim”, “Amnesia”, “Autumn Sun”… Iz pjesme u pjesmu Lisa i Brendan su uz svoju fantastičnu ekipu glazbenika oduševljavali publiku, izazivali nalete emocija, suza, osmeha, aplauze i uzdahe.

Dead Can Dance, 28.6.2019. Sava centar, Beograd | Foto: Danko Strahinić

Redovni dio koncerta završen je jedinom temom s posljednjeg albuma. Iako je prvobitni plan bio da se zbog složenosti kompozicija nijedna sa albuma “Dionysusa” ne izvodi, na set listi se ipak našla “Dance of the Bacchantes”.

Nakon nekoliko minuta aplauza prvi bis započet je pjesmom Tima Buckleya “Song of the Siren”, a zatim je uslijedio vrhunac svakog koncerta Dead Can Dance, uz legendarnu “Cantara”. Publika nije prestajala apluzima, povicima i zvižducima dozivti bend na drugi bis koji je započet pjesmom “The Promised Womb” sa albuma “Aion” a sve je završeno pjesmom “Severance”.

Po završetku ove pjesme Brendan se zahvalio, a cijeli bend je izašao na scenu da se pokloni. Uz naklon i otmjeno mahanje Lisa Gerrard je pozdravila publiku što je izazvalo dodatne ovacije i dug pljesak kojim je završen prvi  nastup Dead Can Dance na ovim prostorima.

Veće puno emocija i muzičke magije priredili su Dead Can Dance publici koja ih je dugo, predugo čekala.

Dead Can Dance, 28.6.2019. Sava centar, Beograd | Foto: Danko Strahinić

Teško je bilo nakon svega svesti dojmove, vidjelo se na licima koja izlazi iz Sava centra da je to putovanje koje su priredili bilo gotovo neopisivo. Ova glazbena šetnja kroz skoro 4 dekade dugu i uspješnu karijeru bila je, čini se podjednako jaka i onima koji su ih pratili svih ovih godina i znaju njihove pjesme “u dušu”, kao i onima koji se nisu bavili detaljima, i došli su “samo” uživati u emociji i magiji koju Dead Can Dance emitiraju kroz svaki ton koji odsviraju i otpjevaju. Ono što je zajedničko svima, jeste da su svjesni toga da su dočekali i doživjeli povijesni nastup benda koji mijenja tokove glazbenog stvaralaštva.

Hvala Dead Can Dance na večeri koja će se pamtiti!