23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

dekan Ante Šiško: Uskrs se događa uvijek kada smo tu jedni za druge

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

„Mi smo tome svjedoci“
Dj 10,39

Vazmeno trodnevlje bit će iza nas. Tri dana i tri noći po kojima Crkva želi otvoriti oči svima nama za centralni događaj našeg spasenja!

Trodnevlje koje nas uvijek iznova poziva da hodimo iz slavlja vazmene večere u pomrčinu groba, te iz grobne noći da uđemo u svijetlo Uskrsnog jutra!

U noći uskrsnoga bdijenja i blagoslova ognja, na Veliku subotu, našim se crkvama ori Vazmeni hvalospjev u čast Uskrslomu, Kristu. Među ostalim, nalazi se i sljedeća misao: „Uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice, i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje.”

Privatni album

Dragi čitatelju,

globalizirani svijet možemo zamisliti kao veliki Jeruzalem u kojemu se neprestano odvija velika drama križnoga puta. Grijeh, mržnja i zloća trajna su prijetnja čovječanstvu. Iz dana u dan svjedoci smo te činjenice.

Lako je vjerovati kada u životu sve ide dobro, no kada dođu kušnje, životne nedaće, susret sa patnjom…Imam li tada snage proći kroz vrata darovane mi vjere? Je li netko tada u blizini i pomaže li mi barem malo odškrinuti ta vrata? Često se može čuti: „Ja ne mrzim nikoga, nikome ne činim zlo…“, no Gospodin traži mnogo više. Nije dovoljno ne mrziti čovjeka – potrebno je ljubiti ga; nije dovoljno nikome ne činiti zlo – potrebno je svakome činiti dobro; nije dosta drugome ne oteti komad kruha – potrebno je pružiti i onima koji ga nemaju … 

Uskrsna vjera potiče nas na zahvalnost i na ljubav prema Bogu i bližnjemu. „Ako vidiš ljubav na djelu, vidiš Trojstvo“ pisao je još davno sveti Augustin. Dopada mi se i misao Timothyja Radcliffa, bivšeg generalnog poglavara dominikanaca: “Jedan kršćanin koji evangelizira, jest raspeta osoba, jer poslanje koje mu je povjereno nije nimalo lagano. No kršćanin koji ne evangelizira, on je već mrtav!”…

Ponekad nam je potrebno hrabrosti da svjedočimo istinu, da budemo nositelji Istine o Uskrslom Gospodinu do kraja. Krist koji je ustao od mrtvih, temelj je naše vjere. Koliko puta smo u euharistiji molili i riječima izrekli: „Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo.“ Vjera u uskrslog Isusa ima čvrst temelj jer je zajamčena iskustvom i svjedočanstvom apostola. Naviještena je riječima i zapečaćena njihovim životom i njihovom smrću.

Stoga, dragi čitatelju, Uskrs se događa uvijek kada smo tu jedni za druge, kada drugi mogu računati na nas. Na to su pozvani kršćani – da budu uskrsnici, za dobro svih ljudi. Uskrs je poziv na život. Život u punini. U ovom zemaljskom vremenitom životu klica je života vječnoga. Njegujmo u sebi i svojoj svakodnevnici tu klicu života da preraste u stablo vječnosti!

U tom nastojanju, dragi vjernici i ljudi dobre volje, u zajedništvu sa svim svećenicima našeg Vinkovačkog dekanata, želim svima vama radosni susret sa Uskrslim i obilje njegova toliko potrebitog mira, radosti i blagoslova!

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs i s njime, u svima nama zajedno, uskrsnuće novih snaga, novih nada i novih životnih poleta!”

preč. Ante Šiško, dekan

Privatni album

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno