24 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Dekanić: Prolazna četvorka za prvu godinu mandata, poziv na racionalnu potrošnju s obzirom na okruženje

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Uz rasprave o redovitim izvješćima, godinu dana mandata župan Damir Dekanić, na posljednjem sazivu Županijske skupštine pred godišnje odmore, ocjenio je prolaznom četvorkom, točnije ocjenom 3,5.

„Nisam ni prezadovoljan, ali ni nezadovoljan. S obzirom na to koliko radim, nezadovoljan sam, a s obzirom na tešku situaciju u okruženju, mogu reći da sam itekako zadovoljan u odnosu na trenutno stanje županijskog proračuna”, istaknuo je.

A on je stabilan, sa saniranim anomalijama i usprkos kašnjenju isplata sredstava za projekte, neće biti rezova u projektima i planiranim davanjima.

“No odgovornost u dijelu potrošnje mora biti na svima nama jer to je ono što će nas u budućnosti sve opterećivati”, potvrdio je vukovarsko-srijemski župan Dekanić uz nadu da neće biti potreba kreditnog zaduženja. Dodaje kako je puno projekata započeto, od kojih neki i nemaju budućnost, reći će. Za većinu vjeruje da će uroditi plodom s obzirom na dnevnu komunikaciju s ministarstvima.

Za jesenske projekcije, u ozračju trenutnog stanja – inflacije, poskupljenja i najave štednje energenata, Dekanić kaže da još uvijek, u odnosu na okruženje, vrlo dobro stojimo, iako, svjestan je, neće biti lako.

„Situacija s energentima se komplicira i ono što s ove razine mogu, pozvati sve da vode računa o racionalnoj potrošnji u svim oblicima jer ne znamo do kada će ova kriza trajati, tri ili 34 mjeseca”, kaže. Iako su ratna zbivanja daleko od nas, dodaje, mjere štednje u Njemačkoj uvode se s najviše razine pa vjeruje da itekako trebamo o tome povesti računa i ovdje.

U nastavku sjednice, Skupština je potvrdila darivanje čestice Gradu Vinkovcima kraj dvorane Lenije za proširenje otvorenog dijela bazenskog kompleksa.  S druge pak strane, za početak projekta Transportno-logističkog centra u Vinkovačkom Novom Selu, Skupština se odrekla potraživanja prema državi, u istoj protuvrijednosti, na temelju čega ga tada može dobiti za svoj strateški projekt, najavio je župan.

U nastavku je potvrdila prošlogodišnje izvješće o radu županijske Vatrogasne zajednice koja je godinu zaključila sa 777 uspješno odrađenih intervencija, četiri nova vatrogasna kamiona vrijedna gotovo 10 milijuna kuna i 12 vatrogasnih kombija, sve osigurano iz projekata. Uspješno su osposobili 350 vatrogasaca od kojih je 136 novih u sustavu vatrogastva, zadovoljno je istaknuo zapovjednik Krešimir Jelić.

I na koncu zaključimo da je kakvoća zraka u županiji prve kategorije, a u perspektivi ćemo imati svoje mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka u smislu budućeg prilagođavanja klimatskim promjenama kojima svjedočimo, najavila je izvjestiteljica Nataša Radojčić, v.d. pročelnice Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša.

Ekspresno usvajanje svih točaka, u nepunih sat vremena trajanja današnje sjednice, bez praznog hoda, potvrda je dobrog operativnog rada ovog saziva Županijske skupštine, uključujući i vladajuće i oporbu, kao i dobro pripremljenih točaka stručnih službi što ide u prilog ozbiljnom i odgovornom radu prema javnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno