Po završenom javnom pozivu za izbor jedinice lokalne samouprave za provedbu aktivnosti  iz projekta „Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2019.“, za seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije u 2019. odabrano je naselje Đeletovci u općini Nijemci.

Projekt “Seoska prijestolnica“ pokrenula je Vukovarsko-srijemska  županija s ciljem oživljavanja malih ruralnih sredina.

Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice je da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od 1000 stanovnika i da ima najmanje pet aktivnih civilnih udruga.

Projektom se želi promovirati i oživjeti mala ruralna sredina s ciljem pokretanja društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti. Kroz financiranje  aktivnosti tijekom godine želi se osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici, pokazati da se  male sredine i najmanja sela mogu  podići na višu razinu kvalitete življenja.

Đeletovci se nalaze u istočnom dijelu Slavonije uz rijeku Bosut, općina Nijemci. Područje Đeletovaca  poznato je kao područje plodnih oranica, hrastovih šuma ali isto tako i naftnih polja.  Tijekom 2019. godine u sklopu projekta “Seoska prijestolnica” u Đeletovcima je predviđeno mnoštvo aktivnosti. Riječ je o nerazvijenom i sustavno zapostavljenom graničnom području Hrvatske, koje je pretrpjelo teško stradanje u Domovinskom ratu, a nakon domovinskog rata svjedoci smo i prekomjernog iseljavanja mladih iz ovih ruralnih područja.

„To je jedan od načina da sela iz županije pokažu svoje potencijale. Želimo dokazati i pokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život. Želimo promovirati i oživjeti društveni i gospodarski život u malim sredinama. Na ovaj način želimo pokazati kako se može ostati i opstati u malim sredinama, pri čemu se  mi kao Županija maksimalno trudimo, kroz razne podrške i projekte da omogućimo seoskim domaćinstvima ostanak i život na selu.“– rekao je župan Božo Galić.

„Želimo da naša mala sela  nakon ratnih stradanja, kriza i depopulacija ipak imaju vitalnost, imaju aktivno civilno društvo te mogu i znaju doprinjeti  afirmiranju društvenih, kulturnih i gospodarskih vrijednosti samog sela. Županija je pomogla za provedbu ovog projekta sa 100 tisuća kuna.- rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

„Velika zahvala Vukovarsko-srijemskoj županiji što su izabrali Đeletovce za seosku prijestolnicu. Također velika zahvala i županu i načelniku općine na podršci u realizaciji ovog projekta.To za jednu ovakvu malu sredinu s malo stanovnika puno znači. „– rekla je voditeljica  KUD-a  „Grančica“ Đeletovci i predstavnica projekta Seoska prijestolnica Mirjana Štrangar.

Istaknula je kako na području Đeletovaca  djeluje šest aktivnih udruga, te su sve uključene u navedene aktivnosti projekta, od uređenje okoliša u centru sela , organiziranja Sijela pučkih pisaca, susreta mladih vatrogasaca,memorijala, turnira itd.