21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Deset stranaka ljevice zajedno na izbore

Više od autora

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Večeras se oporba dogovorila. Na inicijativu SDP-a održan je sastanak i postignut dogovor kako će na parlamentarne izbore pod egidom Za bolju Hrvatsku zajedno: Fokus Davora Nađija, IDS Dalibora Pausa, PGS Darija Vasilića, Reformisti Radimira Čačića, Centar Ivice Puljka, Radnička fronta Denisa Geto, Stranka s imenom i prezimenom Dalije Orešković, Glas Anke Mrak Taritaš te HSS Kreše Beljaka.

Zajednički cilj, poručili su, smijeniti je HDZ.

“Ovdje je 10 političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smjeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno”, kazao je Peđa Grbin.

Čelnik SDP-a i kandidat za premijera najavio je da razgovori o mjestima na izbornim listama slijede u idućim danima. Idu točkasto s Možemo.

“Modalitet nastupa koji se tiče i izbornih jedinica i suradnje s Možemo!, s kojim SDP razgovara o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, bit će predmet razgovora u danima koji slijede…”, rekao je.

Među njima je, neslužbeno točkasta i naša peta. Jer, kako su najavili, do okončanja razgovora vladat će zavjet šutnje o tome kao i o imenima odnosno mjestu na izbornim listama.

Također, još jedna kandidatkinja za premijerku, Sandra Benčić ponovila je da Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno te potvrdila kako sa SDP-om razgovara o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, ocijenivši dobrim ako će na izborima postojati dva ili tri bloka, jer drži da će tako biti i veća izlaznost.

No politički analitičar Žarko Puhovski za Index večeras komentira:

“Možemo se nalazi u paradoksalnoj situaciji. Oni nemaju dovoljno kandidata za sastaviti izborne liste. Općenito imaju malo članova, pogotovo u onim jedinicama gdje planiraju ići s SDP-om. Moraju se krpati gdje su slabi. Tome je doprinijela i restriktivna praksa pri primanju novih članova”, podsjeća uz zaključak kako “oporba nema šanse bez natprosječnog izlaska birača”.Iako su Socijaldemokrati posljednjih tjedana slali pozitivne signale oko šireg okupljanja oporbe, u konačnici su izostavljeni. Šef Socijaldemokrata Davorko Vidović potvrdio je kako neće sudjelovati u prosvjedima oporbe najavljenima za 23. ožujka u nekoliko većih gradova, dodavši da oni imaju svoj izborni program te da “ua, fuj HDZ” ne može biti politički program.

Plenković: Kobasičasta koalicija

Gostujući na HRT-u, aktualni šef Vlade RH u drugom mandatu i predsjednik vladajućeg HDZ-a komentirao je novu lijevo-liberalnu koaliciju.

“Nasuprot nas imamo po treći put neke kobasičaste koalicije sklopljene s konca i konopca. Morali su čuti našu odluku, naše nositelje lista da se brzo nađu i kažu, eto nas ima 10. Zadnji put ih je bilo 11, rezultat je bio, košarkaškim rječnikom, 25 razlike za nas. Idemo s postignućima, vizijom Hrvatske, činjenicama i istinom”, kazao je Andrej Plenković.

“Razlika između nas i njih je što se sustavno pripremamo za naš treći mandat. Mi smo, kad smo izašli s odlukom – upoznali parlamentarnu većinu i imali jasan smjer aktivnosti. Izašli smo spremni s nositeljima lista od prve do 11. izborne jedinice”, zaključio je.

A to su domaći na svom terenu: I. Andrej Plenković, II. Gordan Jandroković, III. Anđelko Stričak, IV. Ivan Anušić, V. Marin Piletić, VI. Davor Božinović, VII. Tomo Medved, VIII. Oleg Butković, IX. Ivan Malenica, X. Branko Bačić, XI. Zvonko Milas.

Kako je jučer najavljeno, parlamentarni izbori bit će održani prije godišnjih odmora i europskih izbora, u zakonskom roku 30 do 60 dana nakon raspuštanja ovog saziva Hrvatskog sabora čija je posljednja sjednica u tijeku.

 

Povezani članci

Posljednje objavljeno