23 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

DHMZ: Sutra promjena vremena!

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Stiže velika promjena vremena, najavio je je Državni hidrometeorološki zavod u posebnom priopćenju.

Posljednji dani ožujka donose promjenu uz čestu i lokalno obilnu kišu, jak vjetar i pad temperature zraka.

“Tijekom srijede uspostavlja se jugozapadno visinsko strujanje na prednjoj strani prostrane termobaričke doline nad zapadnom Europom koja će se postupno približiti našim krajevima. U nižim slojevima atmosfere nad Sredozemljem će doći do procesa ciklogeneze (stvaranja ciklona). Pritom će se ciklone premještati preko Hrvatske donoseći najprije razmjerno topao te vlažan i nestabilan zrak, a od petka osjetno hladniji,” pojašnjavaju meteorolozi uzroke dolazeće vremenske promjene.

Na području hrvatskog Istoka možemo ju očekivati od sutra navečer uz jugoistočni vjetar s velikom vjerojatnošću pljuskova.

 

Screenshot

Prema kraju tjedna s odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će pritjecati hladan zrak sa sjevera Europe te će zahladiti, a uz smirivanje te razvedravanje ponovno raste vjerojatnost za pojavu mraza.


Nakon nekoliko dana pravog uživanja u prvim naznakama pravog proljeća, od srijede navečer nas očekuje znatan pad temperature zraka pa bi nedjelja, u jutarnjim i noćnim satima, ponovno mogla spustiti temperaturu ispod ništice. 

Screenshot

Kiša će dobro doći u pripremi vrtova za sadnju, no temperaturni minus nikako s obzirom na propupale voćke.

U skladu s promjenom vremena i očekivanim opasnim vremenskim pojavama, iz DHMZ savjetuju redovito praćenje vremenske i agrometeorološke prognoze te osobito upozorenja na njihovim mrežnim stranicama.

Dosadašnje dane ožujka u većini predjela Hrvatske obilježio je i izražen manjak oborine u odnosu na višegodišnji prosjek te i velik broj sunčanih sati.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno