25 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

Dilj – od obične ciglane do modernog europskog giganta

Više od autora

- vl promo-

Vinkovački Dilj ove godine obilježava stotu obljetnicu svog rada, a tijekom kontinuirane proizvodnje doživio je dobra i loša vremena. Kroz tvornicu je prošlo tisuće radnika, a od gradske ciglane, IGM Dilj je tijekom stoljeća postao jedan od najpoznatijih proizvođača crijepa, opeke i ostalih opekarskih proizvoda u tadašnjoj Jugoslaviji, a sve to zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i visokoj kvaliteti proizvoda.

„Naime, u potrazi za pogodnim terenom na kojem bi podigao novu ciglanu, gazda Bohn se 1922. godine zaustavio u Vinkovcima i odabrao zemljište pored željezničke pruge za Županju. Iskusnom i stručnom oku opekara nije promakla plodna slavonska zemlja, pogodna i kvalitetna za izradu opeke i crijepa. Nedugo, izgrađena je tzv. crijepana u kojoj se radilo sezonski. Sve se radilo ručno, a glavni alat bili su lopata i kramp”, opisao je, nekadašnji dugogodišnji novinar i urednik Josip Karšaj u svom tekstu 1982. godine, početak jedne uspješne priče povodom 60.-e obljetnice rada tvrtke. No, nije uvijek sve bilo sjajno. Opekarski posao, istovremeno je bio težak i najslabije plaćen. Uz to, radnici Dilja bili su nezadovoljni radnim uvjetima te su usred pune sezone proizvodnje davne 1938. godine započeli štrajk koji je trajao 40 dana.

U poslijeratnom vremenu pomogli su obnovu tvornice koja u ljeto 1945. godine ponovno kreće s proizvodnjom, a dogodine dobiva prepoznatljivo ime Dilj koje od tada do danas nije mijenjala. Kako stoji u Karšajevu tekstu, nova faza razvoja počinje 1957. godine od kada se proizvodnja opekarskih proizvoda produljuje na cijelu godinu. Uvođenjem automatizacije 1966., proizvodnja neprestano raste. Grade se novi, modernizirani i povećani proizvodni kapaciteti i poboljšavaju uvjeti za radnike. Još jedna od godina zlatnim slovima upisanih u povijest tvornice bila je 1978. kada je proizvedeno rekordnih više od 100 milijuna komada jedinica normalnog formata

„Međutim, ni crijep ni opeka nisu ono najvrjednije što su radnici Dilja dosad postigli. Daleko je važnije da su dugogodišnjim odvajanjem sredstava afirmirali opekarski poziv i iz temelja izmijenili uvjete rada na bolje. Od obične ciglane, Dilj je narastao do modernog europskog giganta u opekarskoj industriji, a najsuvremenija tehnologija znatno je izmijenila uvjete rada i života vinkovačkih ciglara”, zaključio je tada Karšaj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno