Kontaktirajte nas

Slavonija

Divan je kićeni Srijem

Objavljeno

-

Manifestacija Divan je kićeni Srijem, koja je u Nijemcima započela jučer i završava u nedjelju 17. lipnja, održava se po 21. put, a nastala je nakon završetka mirne reintegracije u okviru obilježavanja dana općine Nijemci. Od 2003. godine prerasla je u središnju manifestaciju za područje Srijema. Na taj način se ostvario cilj povezivanja Hrvata Srijemca s obje strane granice. Ova manifestacija njeguje tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet zapadnog Srijema. Pokrovitelj manifestacije je Općina Nijemci, organizator Turistička zajednica Općine i udruga Divan je kićeni Srijem. Nositelji kulturnih manifestacija u većini slučajeva su KUD-ovi općine koja se trude čuvati kulturnu baštinu ovoga kraja i jednim dijelom odgajaju novi naraštaj na vrijednostima kulturne civilizacije našega doba. Od kulturnih događaja posebno su zanimljivi Sijelo pučkih pisaca Slavonije, Baranje i Srijema, koji pisanom i izgovorenom riječju “brane” svoj kontinuitet više od dva desetljeća. Tradicionalizam se živi i čuva uz kola, pjesme i običaje folklornih skupina. Tu je i Noć talijanske kancone i evergreena, zabavna večer s Cecilijom, koncert Vanne. Sportski dio manifestacije uključuje nogometne susrete, ribičko natjecanje, natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša i streljačko natjecanje. Ljubitelji dobre kapljice zasigurno će zastati i pred izložbom voćnih rakija.

Slavonija

Žrtvama grada heroja poklonili se i članovi Vlade demokratskog jedinstva

Objavljeno

-

Napisao/la

    237 pregleda
Foto: HRT

Povodom obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države. Poručili su kako je današnjoj Hrvatskoj potrebno jedinstvo koje je krasilo njihovu Vladu.

Svoj posjet su započeli obilaskom vukovarske ratne bolnice. U Memorijalnom centru Domovinskog rata pogledali su izložbu pod nazivom “Bitka za Vukovar” odavši počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na vukovarskom Memorijalnom groblju, a pomolili su se i kod spomen-obilježja na Ovčari. Bila je ovo prilika da nekadašnji ministri predvođeni tadašnjim premijerom Franjom Gregurićem još jednom zajedno posjete Vukovar i prisjete se vremena od prije 30 godina kada se stvarala neovisna Hrvatska i kada su se donosile ključne neovisne odluke.

“Vukovar je naša vječna rana, svima nama koji smo u to vrijeme donosili odluke. S posebnim pijetetom dolazim ovdje. Ne bih danas donosio drugačije odluke jer je taj sustav donio rezultate. Dobili smo rat, imali smo jedinstvo bez obzira na to tko je iz koje stranke i podršku svih hrvatskih građana. Jedinstvo je bilo presudno”, rekao je predsjednik nekadašnje  Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić.

Po mišljenju Zlatka Mateše, ono što je obilježilo cijelo to vrijeme bilo je nevjerojatno jedinstvo. “Bilo je teško vrijeme i morale su se donositi brze odluke, bez velikog prava na grešku. Brzina odlučivanja u ono vrijeme je bila ključna. Mislim da je ishod na kraju za sve bio pozitivan”, istaknuo je Mateša.

Ivan Jarnjak ustvrdio je kako je Vlada nacionalnog jedinstva stvorila preduvjete da Hrvatska pobijedi u nametnutom ratu.

“Po prvi put u povijesti Hrvata bili smo svi na jednoj strani. I zato smo pobijedili, jer da je bilo drugačije ne bismo pobijedili. To nam daje poruku za budućnost. Moramo biti složni bez obzira na Vladu, stranke i sve drugo. Rad Vlade nacionalnog jedinstva je bio vrlo intenzivan i dobra je bila atmosfera. Puno se radilo i dogovaralo. Bez toga ne bi bilo ničega”, rekao je Jarnjak.

U spomen na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, članovi Vlade demokratskog jedinstva vijence su položili i svijeće zapalili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari, obišli su Spomen-dom Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata te memorijalni dio vukovarske bolnice, a posjet su završili obilaskom vukovarskog vodotornja i posjetom Franjevačkom samostanu.

 

Nastavi čitati

Aktualno

Stvoreni preduvjeti za razvoj ribarstva u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    271 pregleda

U vukovarskoj Palači Srijem župan Damir Dekanić je s predstavnicima LAG-a Bosutski niz, Srijem i Šumanovci potpisao inicijalni sporazum za osnivanje FLAG-a – lokalne akcijske grupe u ribarstvu.

Ribarstvo će i u ovom dijelu Hrvatske uskoro dobiti dodatni zamah. Napravljen je prvi i osnovni korak u pokretanju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG), u partnerstvu između nositelja ribarskog sektora i ostalih lokalnih dionika iz privatnog i javnog sektora. Partnerstvo između Vukovarsko-srijemske županije i LAG-ova Bosutski niz, Srijem i Šumanovci uspostavljeno je s ciljem održivog razvoja ribarstva i akvakulture te za zadatak ima izradu i provedbu zajedničke strategije za svoje područje.

“Mi promatramo što rade drugi, što rade oni koji su u nekim stvarima ispred nas i vrlo rado ćemo iskopirati sve one dobre stvari, pogotovo gledajući u zemlje koje su ranije prošle europske integracije, ali i one krajeve u Hrvatskoj koji su već započeli s time”, istaknuo je župan Dekanić dodavši kako će novooformljeni FLAG donijeti novu perspektivu i puno veća sredstva za koja će se moći aplicirati.

Cilj je, kako je danas rečeno, jačanje integriranog teritorijalnog razvoja Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije. U tome je veliku ulogu odigrao LAG Bosutski niz koji je kao dio radne skupine za kopnene FLAG-ove unazad dvije godine sudjelovao na mnogim radionicama gdje su uspjeli definirati i analizirati mogućnosti koje se pružaju u Europskom fondu za ribarstvo. Sve s ciljem razvoja ribarstva i dionika koji se naslanjaju na taj sektor.

“Shvatili smo da i mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske imamo mogućnost razvijati svoje kapacitete, zašto bi morali postojati samo morski FLAG-ovi. Cilj je složiti kompletnu priču oko ribe – da ona ima svoj put, da ima mogućnost potpunog financiranja u smislu nabavke i opreme te uključenost jedinica lokalne samouprave”, pojasnio je predsjednik Bosutskog niza Zlatko Kobašević.

Napomenuo je kako moramo iskoristiti potencijal Dunava i Save, da konzumiranje ribe u ovom području dobije jednu novu dimenziju, a prerađivački kapaciteti postanu jedan od glavnih ciljeva ulaganja, investiranja i dodjele bespovratnih sredstava.

Nastavi čitati

Slavonija

Sigurno u zlatnim godinama: Prevencija kaznenih djela na štetu starijih osoba

Objavljeno

-

Napisao/la

    256 pregleda

Policijska uprava vukovarsko-srijemska u Borovu je jučer održala predavanje “Sigurno u zlatnim godinama” s ciljem prevencije kaznenih djela na štetu starijih osoba, poglavito krađa i prijevara.

“Naši stariji sugrađani česta su meta prevaranata koji zlorabe njihovu stariju životnu dob, samotan život, spremnost na suradnju, lakovjernost te nedovoljnu informiranost o novijim pojavnim oblicima kaznenih djela. Stoga smatramo neophodnim preventivno educirati osobe starije životne dobi kako bi im ukazali na razne modalitete počinjenja kaznenih djela, kao što su krađe, drske krađe i prijevare s izdvojenim primjerima iz policijske prakse. Na taj način cilj nam je postići stvaranje osjećaja odgovornosti kod osoba starije životne dobi te educiranje što većeg broja osoba o načinima samozaštite”, poručuju iz PU.

U tu svrhu je policijska službenica za prevenciju u prostorijama Udruge žena Borovo održala predavanje naziva „Sigurno u zlatnim godinama“ za četrdeset članova Udruge koji su se aktivno uključili svojim komentarima i prepričavanjem događaja iz osobnog života, kao i različitim pitanjima i prijedlozima. Predavanje je održano u sklopu programa Udruge žena Vukovar, koja provodi projekt „Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba“ s partnerima Općinom Borovo i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u cilju osnaživanja, poboljšanja kvalitete života te stjecanja novih, korisnih znanja i vještina socijalno osjetljivih skupina.

Podsjetila je još jednom kako su najčešći modaliteti prijevara sljedeći:

1. lažno predstavljanje, najčešće kao policajci, inspektori, medicinski djelatnici, zaposlenici HEP-a, vodovoda i plinare, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, zaposlenici banke ili porezne uprave, serviseri, čitači brojila, suradnici crkve, socijalnih službi, prodavači, dostavljači pošte i drugo
2. dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja ili stradavanja, najčešće prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima
3. dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda, primjerice prodaja bižuterije pod zlato ili raznih predmeta ili usluga po „povoljnijim cijenama“.

Primjeri iz policijske prakse

  • 85-godišnjakinja je u svoj stan pustila nepoznatu ženu koja joj je ponudila na prodaju masažer i besplatnu masažu. Nakon što je izmasirala staricu prevarantica joj je rekla kako mora ležati još 15 minuta, a da ona ide samo oprati ruke. Dok je 85-godišnjakinja ležala prevarantica joj je ukrala novčanik, novac i zlatni nakit te nestala iz stana”
  • Nepoznata osoba na ulici je zaustavila 84 godišnjeg muškarca te mu ponudila da mu pokloni set noževa koje nije uspio prodati na prezentaciji, nakon čega su otišli do žrtvinog stana. Ondje mu je nepoznata osoba ponudila set pribora za jelo i set posuđa za iznos od par tisuća kuna što je 84 godišnja žrtva i platila. Nakon što je nepoznati počinitelj uzeo novac i ostavio posuđe, do žrtve je naknadno naišla njegova kćer koja je pregledom kupljenog posuđa shvatila da navedeno posuđe nije velike vrijednosti i ne odgovara vrijednosti koju je on platio.
  • U  nezaključano dvorište u Županji, ušao je mlađi muškarac i pitao 73-godišnjeg vlasnika da li ima kakvog starog željeza. Ta ga je osoba zapričala i odvela na kraj dvorišta udaljeno oko 50 metara od kuće. Nakon nekog vremena do njih je došla druga nepoznata osoba i rekla: „moramo brzo ići, imamo utovar“, nakon čega su se obojica udaljili iz dvorišta u nepoznatom smjeru. 73-godišnjak je potom otišao u kuću i pregledavši kaput koji se nalazio u nezaključanom i otvorenom ormaru u sobi primijetio da mu je iz džepa kaputa nestao novac.
  • 89-godišnjakinju je telefonom nazvao nepoznati muškarac, koji se predstavio kao policajac, uvjeravajući je da su se pojavile lažne novčanice te da će doći na njenu adresu kako bi preuzeo novac koji će joj nakon provjere vratiti. 89-godišnjakinja je u banci isplatila sav novac koji posjeduje na bankovnom računu te ga predala nepoznatom muškarcu. Novac joj više nije vratio
  • U posljednje vrijeme sve češće su prijevare putem društvenih mreža, a jedna od njih vrši se na način da žrtve putem društvene mreže dobiju zahtjev za prijateljstvo s „lažnog profila“ prijatelja ili poznanika u stvarnom životu, koji se većinom trenutno nalaze u inozemstvu, a koji se nakon prihvaćenog zahtjeva za prijateljstvo obraćaju žrtvi sa zamolbom da im kupe A bon za određeni novčani iznos (bon za plaćanje putem interneta), s obećanjem kako će im u vrlo kratkom vremenu izvršiti povrat traženih novčanih sredstava, uplatom na njihov osobni račun.  Ne sumnjajući na prijevaru, žrtve kupljeni A bon dostavljaju prevarantu kao i fotografiju svoje bankovne kartice na kojima je vidljiv IBAN i troznamenkasti CVV broj. Nakon što žrtva pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava njene osobne podatke i podatke s kartice te ju na taj način dodatno oštećuje za velike novčane iznose.

 

Savjeti za samozaštitu

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ – zatražite osobnu iskaznicu, dokument sa slikom ili službenu iskaznicu. Nazovite telefonom instituciju iz koje su navedene osobe i provjerite jesu li njihovi djelatnici na terenu. Vjerodostojnost posjetitelja može se provjeriti i bez otvaranja vrata, kroz „špijunku“ ili korištenjem sigurnosnog lanca,
– ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom, ljubaznošću, upornošću, bespomoćnošću, susretljivošću i slično,
– ako i unatoč odbijanjima nepoznata osoba i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite pomoć susjeda i odmah o događaju obavijestite policiju na broj 192,
– ne dajte do znanja da ste sami u stanu ili kući,
– ne držite veće iznose novca u stanu/kući – sigurna skrovišta nisu toliko sigurna,
– nikome nemojte davati osobne dokumente, bankovne kartice i PIN brojeve,
– ne potpisujte ugovore dok niste u potpunosti sigurni što potpisujete. Recite osobi da ćete ju kontaktirati ili da dođe za nekoliko dana dok ne provjerite je li novi ugovor stvarno povoljniji,
– zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično),
– ukoliko je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, boju vozila, marku i druge karakteristične detalje vozila.

Ako se prijevara ipak dogodi ili posumnjate u osobe koje vam dolaze potrebno je odmah obavijestiti policiju na broj 192 ili na broj 112. U tom slučaju, policiji možete pomoći u hvatanju počinitelja ukoliko zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.) te zapišete registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle, boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 12 sati

Konzul Mađarske Béla Gárdos otvorio današnju Filatelističku izložbu

Povodom državnog praznika Republike Mađarske, Dana revolucije 1956. godine, Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vinkovci održalo je Filatelističku izložbu koja je danas...

Vijestiprije 14 sati

Vukovarsko-srijemskoj županiji nagrada za najbolji EU projekt 2021. godine

U Novom Vinodolskom jučer je održano svečano proglašenje i dodjela priznanja najboljim EU projektima 2021. i najuspješnijim gradovima. Vukovarsko –srijemska...

Aktualnoprije 15 sati

ROBODAN – mini sajam robotike u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića

Tehnička škola Ruđera Boškovića ide u korak s vremenom u kojemu živimo, a to su dokazali i danas na ROBODANU...

Kulturaprije 17 sati

Paula Čikvari, Jakov Crnaić i Paula Biletić pobjednici ovogodišnjeg čitanja naglas

U okviru Mjeseca hrvatske knjige danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održano gradsko natjecanje u čitanju naglas. Riječ...

Vijestiprije 18 sati

Jabuka spojila učenike i nastavnike Srednje strukovne i Poljoprivredno-šumarske škole

Pite, savijače od lisnatog tijesta, kolači, čips i ocat – samo su dio svega onoga što su učenici i nastavnici...

Aktualnoprije 20 sati

Košarkaši Vinkovaca bez naslova u Kupu Krešimira Ćosića regije Istok

KK Belišće je sinoć bilo domaćin završnice košarkaškog Kupa Krešimir Ćosić za regiju Istok i na svom parketu ugostio KK...

Aktualnoprije 20 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 97 je novooboljelih, preminula jedna osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 97 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Aktualnoprije 20 sati

U Hrvatskoj 3258 novih slučajeva zaraze koronavirusom, utrošeno 8712 doza cjepiva

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Najčitanije