Foto: Dragana Korpoš

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske provodi projekt Korijeni i tom prigodom u Vukovaru je u tijeku Ljetna škola hrvatskog identiteta.

Projekt se realizira u suradnji s Gradom Vukovarom i Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, a na Ljetnoj školi sudjeluje 59 djece u dobi od 11 do 14 godina. Katarina Živković, voditeljica projekta Korijeni i viša stručna savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, pojasnila je kako je riječ o djeci iz Austrije, Slovenije, Srbije te BiH.

“Polaznici Ljetne škole, djeca hrvatskih korijena, imaju priliku upoznati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Vukovara, njegove prirodne ljepote, ali i usvojiti neka znanja i vještine na radionicama i sportskim aktivnostima. Djeca će sedam dana biti u Vukovaru, razgledati grad, obilaziti muzeje, posjetiti važne lokacije iz Domovinskoga rata, a obići će i Ilok. Na različitim radionicama imat će priliku za druženje s vršnjacima iz Vukovara“, ispričala je Katarina Živković, voditeljica projekta Korijeni i viša stručna savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH te dodala kako sudjeluju djeca iz Austrije, Slovenije, Srbije i Bpsne i Hercegovine.

Uključene su ukupno 23 škole s više od 800 učenika. Neki od učenika koji su se prethodno vidjeli samo preko videokonferencija sada se imaju priliku upoznati s vršnjacima iz Vukovara.

Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, istaknula je kako su 2015. godine postali e-škola, pa koriste tehnologiju za dobrobit svojih učenika i Hrvata izvan domovine.

“Tako učvršćujemo naše korijene i povezujemo djecu koja će se jednog dana, vjerujem, susresti. Želja nam je da nas posjete i djeca iz Chicaga i prekomorskih zemalja“, rekla je ravnateljica.

U okviru Ljetne škole organizirano je pet radionica, a završna će svečanost biti u subotu u Hrvatskom domu s početkom u 19 sati, kada će polaznici pokazati što su naučili. Na toj će im svečanosti biti uručene i zahvalnice, uz poziv za novi posjet Vukovaru.