Danas potvrđeni štrajk prosvjetara sa sobom je donio brojna pitanja, ponajviše roditelja koji nisu sigurni trebaju li poslati dijete u školu ili ne. Odgovor na to pitanje, baš kao i na brojna druga, kao recimo koliko će dana štrajk trajati i vraćaju li se učitelji u petak u učionice, nije sasvim jasan ni samim štrajkašima. Zna se samo da tijekom sutrašnjeg dana štrajkaju sve osnovne i sve srednje škole u cijeloj Hrvatskoj.

Nastave nema ni za koga, no tijekom sutrašnjeg dana svi roditelji trebaju posebno pratiti informacije svake škole zasebno za sve naredne radne dane. Neslužbeno se doznaje da u sljedećim danima neće biti masovnog štrajka, već će se štrajkati po županijama. Štrajk za svaku županiju bit će objavljen javno, no roditelji tada trebaju paziti da li u toj županiji štrajka škola u koju je upisano njihovo dijete, s obzirom na to da objava županijskog štrajka ne znači nužno štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u županiji.

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, za Večernji list kazala je kako će sva djeca koja dođu u školu biti zbrinuta. „Sva djeca koja dođu u školu će biti prihvaćena, nitko neće ostati nezbrinut. U školama se formiraju štrajkaški odbori i oni koji nisu u štrajkaškom odboru odlaze, oni koji nisu ostaju, a djeca će biti zbrinuta. Nema šanse da netko ode u školu, a da će ostati nezbrinut, svi će biti zbrinuti. Zbog toga molimo roditelje za razumijevanje. Ideja cirkularnog štrajka dana je, između ostaloga, da se ne remeti toliko nastavni proces zato što mi prije svega mislimo na učenike i njihove roditelje i da njima to ne bude previše nejasno. Mi ćemo dan prije svima objaviti u kojim će županijama sve biti štrajk taj dan, a u kojima će se nesmetano odvijati nastava“ pojasnila je Ana Tuškan.

Dodaje da je ovo akcija kojom žele spasiti obraz društva i naglašava kako su se u štrajk uključile sve županije, te da će svakoga dana u podne štrajkaški odbor objavit u kojoj će županiji drugi dan biti štrajk.

„To je napravljeno da se vidi da sudjeluje cijela Hrvatska, sve županije su jednako bitne, svi zaposlenici su bitni i bitan je interes učenika jer se neće toliko ometati nastavni proces jer se mora misliti i na učenike i na njihove roditelje. Učenici koji dođu u školu će biti prihvaćeni i nitko neće ostati na ulici“ kaže Tuškan, prenosi Večernji list. Dakle još uvijek je u svemu ovome puno nejasnoća, štrajkaški odbori se formiraju i kako će sve završiti nitko za sada ne može predvidjeti.

Važno je znati da, kada je u određenoj županiji, odnosno školi najavljen štrajk, tada neće raditi niti kuharice pa roditelji djeci trebaju osigurati užinu ako ih šalju u školu.

Nakon objave štrajka, oglasila se i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je poručila da je na prvom mjestu sigurnost djece i prava učenika, te da ravnatelji moraju organizirati da su vrata škole otvorena i da se organizira odgojni rad. I vinkovačkim školama stanje je upravo onakvo kako nalažu sindikati i resorno ministarstvo, odnosno bez obzira na štrajk učitelja djeca će biti zbrinuta i niti jedna škola neće dozvoliti da učenici ostanu pred vratima.

Recimo, iz Osnovne škole Josipa Kozarca tako su danas upozorili roditelje da sutra njihova ustanova štrajka, ali da će bez obzira na to za njihovu djecu umjesto redovne nastave biti organiziran drugi vid odgojno-obrazovnog rada. U A. G. Matošu također upozoravaju na to da redovne nastave neće biti, no da se van nastavne aktivnosti i terenske nastave održavaju po unaprijed utvrđenom rasporedu, kao i da će o učenicima brinuti dežurni nastavnici.

Dakle, roditelji ne trebaju brinuti što će biti s njihovom djecom ukoliko ih pošalju u školu, ona će biti zbrinuta i „zaposlena“ u učionicama, a o svim daljnjim događanjima oko štrajka bit će na vrijeme obaviješteni.