18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Dječja jahaonica u „Medenoj” novi hit među vinkovačkim mališanima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U srcu prirode, okružen zelenilom, Bosutom i neodoljivim cvrkutom ptica, smjestio se Konjički klub Medena, produkt čiste ljubavi prema ovim plemenitim životinjama. O njegovom nastanku, aktivnostima i planovima pričali smo s vlasnicom Andrijanom Đoić, entuzijasticom čija strast da konjički sport približi ljudima, posebno djeci, predstavlja srce i dušu kluba.

Još kao djevojčica, 24-godišnja Andrijana sanjala je da radi nešto što ju ispunjava. Ni danas, priča nam, ne zna kako ni zašto ju je privukla ljubav prema konjima, ali u njima je pronašla sebe.

„S majkom i ocem voljela sam ići na kirvaj, ali ne zbog lunaparka kao ostala djeca, nego jer tamo uvijek bude poni kojega sam obožavala jahati. I tako je nekako krenula ta ljubav i privrženost konjima. Od njih ne odustajem ni nakon 18 godina”, istaknula je Andrijana dodavši kako je i sama kupila svoga konja kasača. Dala mu je ime Kader za koje je nedavno saznala da u prijevodu znači „sudbina”, pa vjeruje da su se tako i našli.

Konjički klub Medena na Trbušancima osnovali su njezini roditelji još 2012. godine, no zbog nedostatka vremena vrlo brzo je zatvoren. Posla se potom objeručke prihvatila mlada Andrijana koja je u kratkom periodu klub, koji nosi ime po njezinoj prvoj poni kobili Lenki od milja zvanoj Medena, dovela na jedan potpuno drugačiji nivo

 

„Trenutno imamo troje članova jer smo friško otvoreni, ali vjerujem da će s vremenom taj broj samo rasti. U klubu imamo svašta, od treniranja konja, čišćenja opreme, timarenja, hranjenja, izvođenja konja na ispašu i ostalo, a od usluga nudimo šetnje na ponijima za djecu i na konjima za odrasle, terensko jahanje, individualne treninge, fotkanje mladenaca s našim konjima i druge usluge”, pojašnjava naša sugovornica, inače majka malene Mije za koju kaže kako je njezina nasljednica, budući da joj je od malih nogu već uspjela prenijeti ljubav prema ovim životinjama.


Jedna od aktivnosti u klubu koja malim Vinkovčanima postaje sve omiljenija je svakako Dječja jahaonica. Pokrenuta je s ciljem privlačenja djece na otvoreno, druženja, učenja kroz igru i zabavu o anatomiji konja, ponašanju i prilasku konjima, ali i kakva je sve oprema potrebna jahačima.

„Igraonicu smo organizirali jer djeca puno vremena provode pred ekranima, pa ih želimo dovesti u prirodu na druženje s prijateljima i konjima. Uz učenje, mališane čekaju i razne igre, grickalice, sokovi i ostalo”, pojašnjava Đoić. Već na prvoj igraonici okupilo se 12 malih sudionika što je, smatra vlasnica kluba, odličan odaziv s obzirom da su tek na početku.

A kako izgleda jedan dan u Konjičkom klubu Medena? Ukratko, sve počinje u ranim jutarnjim satima kada se jahači/konjari skupe te nahrane i napoje konje. Puste ih potom na ispašu, a oni se „bacaju” na dogovore poslova, čišćenje bokseva te odrađivanje dogovorenih termina za jahanje. Konji se svaki dan moraju timariti, a važno je i voditi brigu o njihovom zdravlju. Predvečer im pripreme žitarice, kvalitetno sijeno i vodu, sa ispaše ih uvode u štalu, a jahači se raspremaju u čistu odjeću.

Brojni su pozitivni učinci jahanja. Kako kaže Andrijana, ojačava mišiće i rad mišića, pozitivno utječe na psihičko i fizičko stanje jahača.

„Jahanje je terapija osobama s invaliditetom ili s posebnim potrebama, a pomaže zatvorenim jahačima da počnu komunicirati i surađivati. To nije samo sjedni i jaši, moraš biti koncentriran i na konja i na okolinu kako bi reagirao na vrijeme da ne dođe do pada s konja. Jahač i konj moraju biti jedno. Uz sve to, jahanje sagorijeva puno kalorija”, dodaje.

Andrijana zaista uživa u svemu što radi u Medenoj, no ako bi morala birati, onda je to rad s djecom i upoznavanje, druženje s gostima i posjetiteljima, a pogotovo nakon jahanja vidjeti njihovo oduševljenje i sreću. Osmijeh, ističe, sve govori. Veliki su i planovi za budućnost. Iako nam nije htjela otkriti sve detalje, napominje kako posjetitelje čeka prava atrakcija.

„Svjesna sam da ne može biti sve odmah, ali kroz godine ćemo se graditi i ostvarivati. Za kraj bih samo dodala  – posjetite nas i uživajte na leđima konja u prirodi. Postanite naš član i okušajte se u svijetu konja”, poziva Andrijana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno