Do kraja godine moguće povećanje cenzusa za doplatak

0
618

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike doplatka za djecu da do kraja veljače trebaju podnijeti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u ovoj godini. Iako se u posljednjem kvartalu 2019. godine najavljivalo kako bi se već u ovome krugu redovnog podnošenja zahtjeva mogao primjenjivati novi, povišeni cenzus, to se nije dogodilo, prenosi Glas Slavonije.

Dohodovni cenzus ostao je isti kao i prošle godine i iznosi 2328,20 kuna prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice. Međutim, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poručuju kako se novi rast cenzusa za dječji doplatak može očekivati do kraja godine.

“Radi stvaranja povoljnijih financijskih uvjeta za obitelji ocjenjujemo kako je potrebno nastaviti poduzimanje mjera u cilju daljnjeg proširenja kruga korisnika doplatka za djecu. Tako sukladno planu zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ima u planu izmjene Zakona o doplatku za djecu u cilju povećanja potencijalnog broja korisnika za djecu”, rekli su iz Ministarstva na upit o povećanju cenzusa, navodi Glas Slavonije.

Iz HZMO-a poručuju građanima da ne oklijevaju s podnošenjem zahtjeva za dječji doplatak, s obzirom na to da se opseg dokumentacije koju je potrebno predati uz zahtjev sveo na minimum i da predati zahtjeve u redovnoj proceduri ne iziskuje puno posla.

“Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu potrebno je dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja ili njegovatelja te udomiteljske naknade. Napominjemo kako nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva korisnika doplatka za djecu od Porezne uprave, poslodavca, HZZO-a i HZZ-a. Kućanstvo podnositelja zahtjeva doplatka za djecu čine bračni/izvanbračni drug i članovi obitelji, pod uvjetom da zajedno žive, privređuju i troše ostvareni ukupni dohodak. Ako su podnositelj zahtjeva i članovi njegova kućanstva ostvarili dohodak ili mirovinu iz inozemstva, uz zahtjev treba priložiti kopiju ugovora o radu u inozemstvu i dokaze o visini navedenih primanja u netoiznosu. Korisnicima kojima od 1. ožujka 2020. u odnosu prema prethodnoj godini nije utvrđena promjena u visini doplatka za djecu, doplatak će se nastaviti isplaćivati bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu. Rješenja se donose korisnicima kojima se visina doplatka smanjuje ili povećava i kojima u 2020. prestaje pravo na doplatak za djecu”, poručuju iz HZMO-a.

Kako piše Glas Slavonije, prema podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za ukupan broj korisnika po cenzusima, prema I. cenzusu (16,33 posto proračunske osnovice – 299,34 kune) prosječan broj korisnika doplatka je 35.085 za 73.630 djece, prema II. cenzusu (od 16,34 do 33,66 posto proračunske osnovice – 249,45 kuna) prosječan broj korisnika je 39.800 za 82.615 djece, a prema III. cenzusu (od 33,67 do 70 posto proračunske osnovice – 199,56 kuna) prosječan broj korisnika je 68.283 za 133.438 djece. Bez cenzusa doplatak prima 17.037 korisnika za 17.878 djece, a bez cenzusa prema Zakonu o hrvatskim braniteljima prosječan broj korisnika doplatka je 123 za 154 djece. Doplatak za djecu primjenom propisa EU-a prima 829 korisnika za 1311 djece.