Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je dodatna financijska sredstva, izvan mjesečnih proračuna bolnica, za financiranje i nabavu ukupno sto novih inzulinskih pumpi.

Postupkom javne nabave za osigurane osobe HZZO-a nabavljeno je 60 pumpi za djecu i 40 za odrasle, a određena količina inzulinskih pumpi je nove generacije. Nabavu pumpi proveo je Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb te je u srijedu završena primopredaja pumpi u prostorijama KBC-a.

Medicinske prioritete za ugradnju inzulinskih pumpi za osigurane osobe iz cijele Hrvatske utvrđivat će, kao i prethodnih godina, Referentni centar Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes (KBC Zagreb, Klinika za pedijatriju, Zavod za dječju endokrinologiju i dijabetes) i Referentni centar za šećernu bolest (KB Merkur, Klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma “Vuk Vrhovac”).

Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojima oboljeli ne plaćaju inzulinske pumpe

Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja u Europi u kojoj oboljeli od dijabetesa, ni odrasli ni djeca, ne plaćaju inzulinske pumpe. U europskim zemljama najvišeg zdravstvenog standarda odrasli plaćaju pumpe po punoj cijeni, dok djeca plaćaju doplatu.Uvođenjem panela za praćenje kroničnih bolesnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od strane HZZO-a 2013. godine znatno je povećana razina zdravstvene skrbi za dijabetičare koji sada učestalije odlaze na svoje kontrolne preglede, primjerice pregled vida ili pregled stopala što smanjuje komplikacije šećerne bolesti. Ovaj je ovaj projekt pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija smatrajući ga inovacijom u praćenju kroničnih bolesnika.