Svi planirani građevinski radovi u okviru projekta energetske obnove Doma zdravlja Vinkovci završeni su. Sada još slijedi opremanje prostora, a početak rada očekuje se u lipnju.

Obnovljenu zgradu danas su posjetili gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić sa suradnicima i Damir Dekanić, voditelj Uprave šuma Podružnica Vinkovci u čijim prostorima djeluje Dom zdravlja dok njihova zgrada ne bude ponovno u funkciji.

„Kada vidimo kako je prekrasna sada zgrada, možemo samo zahvaliti Županiji i Domu zdravlja koji su pripremili, dobili i odradili projekt, kao i izvođačima koji su izvrsno obavili posao. Vrlo brzo očekujemo useljenje i otvorenje kada će zgrada biti ponovno na korištenje našim sugrađanima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
Obnova Doma zdravlja, dodao je, je nešto što sigurno diže kvalitetu života kako za Vinkovčane tako i za sve koji će trebati zdravstvene usluge koje će ovdje biti dostupne.

„Svi koji uđu u ovaj prostor vjerujem da će biti iznenađeni. Zato hvala u ime svih Vinkovčana i svih koji će koristiti ovaj prostor”, istaknuo je Bosančić.

„Oduševljen sam ovim što ovdje vidim. Znam kako je prije bilo jer sam često dolazio budući da je ovdje i moj obiteljski liječnik. Prostor je potpuno moderniziran prema svim dostignućima struke, a budući da je riječ o vrlo staroj zgradi fasciniran sam svime što je postignuto”; istaknuo je Damir Dekanić.

Kroz projekt energetske obnove sada doista reprezentativna zgrada Doma zdravlja obnovljena je u cijelosti. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 10 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose više od 5 milijuna kuna. Obnovom su smanjeni troškovi energije za grijanje oko 59 %, emisija stakleničkih plinova oko 58 %, a troškovi električne energije oko 37 %.

„Pored projekta energetske obnove mi smo napravili i dodatni projekt vrijedan 4,2 milijuna kuna koji se odnosi na kompletno unutrašnje uređenje prostora te kroz nekih dva, tri tjedna očekujemo početak rada. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta energetske obnove kao i uređenja zgrade. Mogu reći da će zgrada doista biti na ponos i diku grada Vinkovaca. Ovu zgradu izgrađenu 1857. godine svi smo znali kao Staru bolnicu, sada možemo reći da je Stara-nova bolnica temeljito obnovljena nakon toliko vremena”, istaknuo je Petar Kulić.