-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Domaće je domaće, potvrđuju i danas uručeni certifikati proizvođačima na vinkovačkoj tržnici

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Obitelj Jurišić iz Jarmine jedan je od ponosnih vlasnika certifikata izvorno domaće što im je potvrda njihova danonoćnog rada kako bi na vinkovačkoj tržnici ponudili zdravo voće iz jarminskog voćnjaka. Puno se radi, kaže Mario, vlasnik OPG-a kojem na tržnici svake srijede i subote pomaže sestra.
Svrha certificiranja je da proizvođači na Gradskoj tržnici mogu na prodaju nuditi proizvode koje su sami proizveli, a certifikat i oznaka jamče potrošačima kako je kupljen proizvod uistinu niknuo iz slavonske crnice. Pravo na certificiranje imaju poljoprivredna gospodarstva koja proizvode i prodaju vlastite proizvode te koriste tržno mjesto na Gradskoj tržnici Vinkovci s ciljem promocije domaćih proizvoda.
Ova potvrda istaknuta na štandu jamstvo je sigurnosti i nama kupcima da imamo izbor i sigurnost kupiti domaće. Time konzumiramo zdravije, a lokalnim opegeovcima poručujemo kako cijenimo njihov rad i trud te tako pomažemo našu proizvodnju.
“To je jedan od načina kako bismo upoznali kupce s podrijetlom onoga što se prodaje na tržnici. Certifikat je potvrda izvornosti i mislim da je to dobra ideja kroz koju možemo doprijeti do domaćih proizvođača. Uvidjeli smo , kroz vrijeme COVID-a i probleme koje smo imali, koliko je važno imati svoje proizvode. Ovako i potičemo naše proizvođače iz grada i prstena oko Vinkovaca kako bi  građanima, kupcima vinkovačke tržnice, ponudili što kvalitetnije proizvode,” istaknuo je prilikom obilaska tezgi i uručivanja certifikata gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
GTG Vinkovci i Udruga hrvatskih tržnica ove godine po četvrti put sudjeluju u provedbi projekta „Certificirana seljačka tržnica“, u sklopu kojeg je povjerenstvo posjetilo i certificiralo 57 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na vinkovačkoj tržnici.
“Inicijativa se pokazala jako dobrom. Svake godine se povećava broj OPG-ova. Ovogodišnjih svih 57 je garantirano iskontrolirano da proizvode domaći proizvod što je svakako s certifikatom puno značajnije. Primjetno je zadovoljstvo i prodavača i kupaca i svi su na dobitku. Važno je imati potvrdu da su kupili domaći proizvod,” rekao je ovom prilikom Elvis Kovačević, direktor GTG-a u čijem je sastavu i vinkovačka tržnica.
Ovo je jedino mjesto gdje se može kupiti domaći proizvod, a njegovim isticanjem, ovakve akcije doprinose manjem broju prekupaca odnosno proizvoda nepoznatog porijekla. Akcija certificiranja nastavlja se i dalje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno