19 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Domaći ratari nezadovoljni otkupnom cijenom zemlje za brzu cestu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Početkom siječnja Hrvatske ceste, objavile su kako će početi s građevinskim zahvatom izgradnje brze ceste Osijek – Županja, i to dionice Nuštar – Vukovar, jer, brza prometnica, nazvana slavonski ipsilon, isplanirana je na trasi Osijek – Nuštar odakle će jedan krak ići sjeverno prema Vukovaru i Iloku, a drugi južno, prema Vinkovcima i Županji.

“U tu svrhu provest će postupak izvlaštenja nekretnina na području k.o. Nuštar i k.o. Marinci. Na temelju lokacijske dozvole izrađen je parcelacijski elaborat te je od strane nadležnog tijela Vukovarsko-srijemske županije provedeno osiguranje dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina putem nalaza i mišljenja imenovanih sudskih vještaka za geodeziju, poljoprivredu i graditeljstvo vezano za visinu tržišne vrijednosti zemljišta i nasada”, stoji na web stranici HC-a uz dodatak kako se vlasnicima čestica nudi kupoprodajna cijena od 21,36 kuna po četvornom metru za poljoprivredno i 85,63 kune po kvadratu za građevinsko zemljište.

Jedan od najkrupnijih ratara u Marincima Ivo Kelić sa sinom obrađuje 230 hektara. Najviše sije suncokret, pšenicu i šećernu repu te druge kulture tipične za ovo poljoprivredno područje kao što su kukuruz i ječam.

Dobre rezultate u polju i prinose, zabrinula je informacija kako će mu država oduzeti dio zemlje jer je na koridoru prolaska buduće brze ceste Osijek-Županja.

To, da će im “izvlastiti nekretninu”, otkupiti zemljište, zabrinulo je Kelića, ali i mnoge druge poljodjelce koji imaju zemlju na trasi buduće brze ceste jer su ponuđene cijene, prema njihovom ocjeni, preniske s obzirom na kvalitetu zemlje i koliko im novca prinosi donose.


“Meni će uzeti 3 hektara zemlje prve kvalitete po cijeni od 21,36 kuna (2,83 eura), po kvadratnom metru i to prema procjeni tržišne vrijednosti prije dvije godine. To bi za moja tri hektara ispalo skoro 650 tisuća kuna (86 269, 83 eura) što se nekom može činiti puno, ali za mene koji znam što mi ta zemlja donosi, je malo. Razgovarao sam s Hrvatskim cestama i rekao kako cijena nije pravična pa sam predložio neka mi tu negdje u blizini Marinaca ili Nuštra, daju zamjensku državnu zemlju, ali, mislim da ne pristaju na to. Molio sam ih neka barem uračunaju u otkupnu cijenu inflaciju. Naime, nedavno sam platio 22 500 eura za jutro zemlje kod Nuštra kako bih zaokružio moju parcelu, a prije tri godine, država je otkupljivala zemlju po 40 kuna (5,31 eura) po kvadratu, dakle, skoro duplo više nego što danas nude”, kaže naš poljoprivrednik za Glas Slavonije, koji je, kao izviđač u Hrvatskoj vojsci dolazio tajno, za vrijeme okupacije i u Vukovar, i u svoje Marince i ondje snimio fotografije razorenih naselja, a kada se vratio u sravnjeno i opljačkano selo, sam je razminirao većinu svoga zemljišta pa je i razumljivo što je za njega ta zemlja vrjednija nego državnim birokratima.

Pristojna cijena na koju bi pristao bila bi 80 do 100 kuna (10,62 do 13,27 eura) po četvornom metru.

Nezadovoljan je i Vojislav Nikšić iz Marinaca koji sa sinom i četvero unuka obrađuje 600 hektara prvoklasne zemlje i sije uobičajene slavonske kulture od pšenice i kukuruza do uljane repice i soje, osim šećerne repe jer nema potrebnu mehanizaciju. Njemu bi trebali „izvlastiti nekretninu“ od oko dva hektara po cijeni od 2,83 eura po četvornom metru, što je, po njemu, ispod stvarne, tržišne cijene.

“Neću pristati na tu cijenu. Nazvao sam Hrvatske ceste i požalio se na nisku cijenu te ih podsjetio kako je hektar bio 7 000 eura, a sada je u našem kraju skočila cijena na 20 000 eura i to treba uvažiti. Sada me zanima hoće li promijeniti cijenu, ali po ovoj, ne dam zemlju”, kaže Nikšić čija obitelj, od pradjeda i djeda već 100 godina obrađuje zemlju u okolici Marinaca.

FOTO: Glas Slavonije

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno