DORF i Klasik TV predstavljaju Maske nagrađivane Brankice Drašković

0
1218

f_brankica-draskovic_s-tisma_DORF

Nakon prošlogodišnjeg DORF-a, film će biti predstavljen u Puli, Rijeci i Zagrebu. Autorica Brankica Drašković je 2013. godine dobila Klasik TV i DORF nagradu od 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog filma, za ovaj dugometražni dokumentarni film o sjajnom književniku i glazbeniku Slobodanu Tišmi.

Film predstavlja umjetničke maske Slobodana Tišme – pjesnika, konceptualista, nevidljivog umjetnika, rock glazbenika, performera i pisca, koji više od četiri desetljeća predstavlja autentičnu i jedinstvenu pojavu na umjetničkoj sceni. Kao ni njegovi literarni zapisi, ni ovaj filmski, nije zaokružen i cjelovit. Namjerni i slučajni susreti sa prijateljima i prolaznicima u obilasku osobnih mitskih mjesta Novog Sada, važnih točaka intimnog stvaralačkog univerzuma, prepliću se sa arhivskim prizorima njegove umjetničke prakse, a sjedinjuju ih raskošni muzički pasaži pjesama kultnih jugoslavenskih novotalasnih sastava Luna i La Strada.

U filmu pored Slobodana Tišme govore Sabolcz Tolnai, Čeda Drča, Saša Rakezić (Aleksandar Zograf), Dejan Vučetić i dr.

Film je do sada prikazan na slijedećim festivalima: DORF (Hrvatska), Grossmann (Slovenija), Cinema City (Srbija), Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (Srbija)

Brankica Drašković je novinar i autor dokumentarnih filmova. Već 25 godina angažirana je u nekoliko medijskih kuća, na više poslova. Autorica je brojnih dokumentarnih filmova, televizijskih emisija i reportaža produciranih u okviru raznih domaćih i međunarodnih projekata. Za filmove ‘Boye: Prvi pravi ženski zvuk’ i ‘Meškarke’ dobila je nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma. Trenutno je zaposlena na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

 

Projekcije ‘Maski’ će se održati prema slijedećem rasporedu:

14.4. u 19:00 sati – Pula, Dnevni boravak Rojc

15.4. u 19:00 sati – Rijeka, Art-kino Croatia

17.4. u 19:00 sati – Zagreb, MM centar (Dokukino)

Nakon projekcija u Društvenom centru Rojc, Art-kinu Croatia i MM centru, organiziran je razgovor sa autoricom Brankicom Drašković.

 

TRAILER