Danas su objavljeni konačni rezultati ljetnoga roka državne mature u školskoj godini 2018./2019. Rezultati su predstavljeni na konferenciji za medije u Nacionalnome centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Na ljetnom roku državnoj maturi pristupio je ukupno 30.561 učenik u 375 škola i sedam ispitnih centara, prosječna ocjena je dobar (3), a maturu nije položilo 9,4 posto gimnazijalaca, što je dosad najveći postotak, pokazuju konačni rezultati. Prema službenim rezultatima iz hrvatskog i matematike zabilježeno 8748 negativnih ocjena dok je prošle godine taj broj bio 7522. Naglašeno je kako je kako se ne radi o broju pristupnika, već o broju negativnih ocjena. Broj osoba je manji jer veliki broj učenika ima negativne ocjene iz oba predmeta.

Kako je zaključeno u izvješću, samo oni učenici koji kontinuirano uče tijekom srednjoškolskog obrazovanja, postižu dobre rezultate. Ocjene na državnoj maturi nisu u potpunosti odraz školskih ocjena, ali su one međusobno povezane. Državna matura odražava srednjoškolske ocjene, ali i rezultate međunarodnih ispitivanja čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti te nacionalnih ispitivanja u području rješavanja problema. Rezultati ispita državne mature pokazatelji su koliko je dobro sustav pripremio učenike za suočavanje s izazovima s kojima će se susretati u životu kako bi ispunili svoje životne ciljeve i aktivno sudjelovali u društvu. Obrazovni sustav sa svim svojim sastavnicama, stoji u izvješću, treba preuzeti odgovornost za rezultate državne mature.