Nakon prošlotjedne najave Stožera civilne zaštite o ublažavanju mjera koje se odnose na zatvaranje tržnica, pojedine su tržnice već nekoliko dana spremne na rad. Danas je i službeno stigla Odluka kojom se dopušta, uz pridržavanje stroge mjere socijalnog distanciranja, rad zatvorenih objekata (prodavaonica i kioska) u sklopu tržnica.

Naime, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite dopušta se rad zatvorenih objekata u sklopu tržnica koji prodaju hranu, lijekove, higijenske artikle, veterinarsko-medicinske proizvode, poljoprivredne lijekove i hranu za životinje te prodajnih mjesta (klupa) na tržnicama koji su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori te prodaju ribu, mlijeko i mliječne proizvode te voće i povrće.

Osim toga, dopušta se prodaja na malo voća, povrća i cvijeća iz vozila u ograđenim prostorima (“princip zelene tržnice”).

U Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite stoji kako su  pravne ili fizičke osobe koje upravljaju tržnicama obvezne, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno osigurati ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca te postaviti pregrade odnosno zaštite od pleksiglasa na prodajnim mjestima (klupama), kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno te prodavača i kupaca. Propisani razmak od 3 do 5 metara mora se održavati i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice.

Također, prodaja iz vozila podrazumijeva sigurnosne razmake od najmanje 3 metra između vozila koja su prodajna mjesta te između vozila kupaca. „Prodaja proizvoda iz vozila mora se organizirati na način da se unaprijed pripreme pakiranja, kako bi se kupci što kraće zadržavali na prodajnom mjestu”, pojašnjavaju.

Uz navedeno, na tržnicama i mjestima prodaje iz vozila potrebno je, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, osigurati da se kod ulaza i u samim prostorima ne stvaraju gužve, dati jasne upute i učiniti ih vidljivima na ulazima i u prostorima tržnice, primjenjivati mjere pojačane higijene te svakodnevno čistiti i provjetravati sve prostore, osigurati što je moguće veću udaljenost između radnika i kupaca te poštivati strogu mjeru socijalnog distanciranja.

„Potrebno je osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te na vidljivim mjestima istaknuti obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti, upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i strogoj mjeri socijalnog distanciranja“, dio je Odluke.

Odluku o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja epidemije pročitajte ovdje.