9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Dr. Mustač: U vinkovačkoj bolnici velik interes za terapiju akupunkturom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Drevna tehnika liječenja, akupunktura, datira od prije 2000-5000 godina. Nekada medicina Istoka primjenjiva je bila na sve bolesti, od infektivnih, tumorskih, kroničnih, psihičkih. Zapad ju prihvaća u 16. stoljeću, a moderna medicina prakticira ju kao komplementarnu tehniku educirajući svoje liječnike. Nešto što nije dobro i nema svoj učinak, ne bi sigurno opstalo toliko godina, zaključujemo u razgovoru s anesteziologinjom Majom Mustač koja specifična znanja primjenjuje na pacijente Ambulante za terapiju boli u vinkovačkoj bolnici.

„To je tehnika ili umjetnost postizanja ravnoteže. Bolest nastaje kada se poremeti ravnoteža u čovjeku. Akupunkturom postižemo da se čovjek vrati u ravnotežu unutar sebe i svoje okoline što se smatra biti izlječenja. Ipak, moderna akupunktura poštuje fiziološke i neuroznanstvene postavke suvremene medicine i jedna je od tehnika s najmanje nuspojava”, pojašnjava specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, akupunkturistica i ujedno predsjednica Hrvatskog društva za akupunkturu koje djeluje od 1979. godine pri Hrvatskom liječničkom zboru i osposobljava isključivo liječnike kroz 300 sati tečaja.

“Zastupamo mišljenje da bi akupunkturu trebali raditi samo liječnici jer moraju poznavati zapadne metode te uvijek prepoznati dođe li do nekakvog problema i znati intervenirati”, poručuje predsjednica Društva, a ono što nas sve zanima, je li metoda bolna s obzirom na to da se iglice postavljaju u akupunkturne točke duž cijelog tijela.

„To su jako tanke i fine iglice namIjenjene za jednokratnu upotrebu, ulaze pod kožu pola milimetra do jedan, tek toliko da ju dotaknu, a na nekim mjestima mogu ići duboko 7-8 cm. Napravljene su od materijala koji ne izaziva reakciju na koži s laserski obrađenim vrhom, a primjena je bezbolna ili minimalno bolna, puno manje od vađenja krvi. Igle se mogu stimulirati toplinom ili strujom. Uho i vrhovi prstiju su osjetljivije zone”, objašnjava liječnica dodajući kako, nakon kompletne obrade prema pravilima naše medicine, liječnik-akupunkturist sve podatke o bolesti dobiva izravno od svog pacijenta razgovorom i specifičnim pregledom jezika, boje kože, pulsa, očiju, bolnih točaka.


“Kod nas se najčešće primjenjuje za liječenje bolnih stanja uključujući bol u donjem dijelu leđa, ramenu, vratu, karpalnom kanalu, artritis dakle u mišićno-koštanom sustavu, glavobolje, depresije, anksioznost, nesanice, sijevajuću bol lica, ali djeluje i kod astme, alergije, bolesti probavnog trakta, dugotrajnog kašlja, mučnine u trudnoći, neplodnosti, menstrualne boli i mnogih drugih bolesti”, kaže.

Razmišljamo li o akupunkturi kao o pomoći pri prestanku pušenja ili primjerice mršavljenju, dr. Maja Mustač ključnim ističe voljni moment uz napomenu kako je uloga akupunkture pomoći čovjeku da ima što manji osjećaj mučenja odnosno nervoze kako bi u takvim odlukama što mirnije prebrodio svojevrsne krize na putu do cilja.

Još uvijek postoji mišljenje o akupunkturi kao alternativnoj metodi liječenja, no Svjetska zdravstvena organizacija od 1979. priznaje ju uspješnom tehnikom liječenja na temelju znanstvenih dokaza pa ju, primjerice, američke osiguravajuće kuće pokrivaju za neke indikacije kroz zdravstveno osiguranje. Nije nepoznanica kako i bol kod ranjavanja na bojištu, američki vojnici rješavaju upravo akupunkturom na uški.

„Nije mistična ni spiritualna metoda. Akupunktura je, između ostalog, način razmišljanja u kojem se čovjeka gleda kao dio prirode, a danas shvaćamo koliko je to važno. U našoj bolnici radimo ju od 2003. Nema veze s vjerom. Povratna iskustva pacijenata jako su dobra, a k nama se dolazi na uputnicu,” pojašnjava.

Internacionalna udruga za proučavanje boli (IASP) proglasila je 2023. Godinom integrativne medicine u liječenju boli prepoznavši vrijednosti i mogućnosti znanstveno dokazanih metoda komplementarnih našoj medicini, a u njih spada i akupunktura.

“No kao ni zapadna medicina nije ni čarobna, ni svemoguća. Ima svoje indikacije, a liječnik koji se njome bavi treba biti dobro educiran, s iskustvom, postaviti dobru dijagnozu i primijeniti točnu terapiju i tada pokazuje svoju učinkovitost”, poručuje dr. Mustač. Akupunkturu pokriva HZZO. U ambulanti za liječenje boli liječnik, na temelju stanja pacijenta, procjenjuje najbolji individualni način liječenja među kojima je i tema naše priče. U vinkovačkoj Ambulanti osposobljena su tri liječnika, a s obzirom na njihov redoviti posao i sve veće potrebe pacijenata, za terapiju postoji red čekanja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno