20.1 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Drenovci dobivaju novi Muzej Cvelferije

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Zahvaljujući sredstvima iz nacionalnih i EU fondova EU-a u općini Drenevci uskoro i trebali krenuti s radovima na nekoliko projekata koji bi trebali osigurati uvjete za kvalitetniji život i stvoriti pretpostavke za gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta kojima bi se zadržalo mlade u ovoj općini. Naime, proteklog je tjedna Općina potpisala ugovor za financiranje projekta gradnje javne zgrade Vatrogasnog doma u Drenovcima i pomoćne zgrade u vrijednosti od 5.164.408 kuna. Stari, derutni objekt bit će srušen, a gradnja suvremenog doma bit će sastavni dio nove vizure središta Drenovaca. U pripremi je ili pred realizacijom još nekoliko projekata kojima će se urediti centar i osigurati novi sadržaji. Ispred crkve sv. Mihaela arkanđela, koja je zaštićeno kulturno dobro, predviđeno je uređenje etnotrga vrijednog 3.081.506 kuna, koji će biti mjesto raznih događanja i okupljanja mještana. Projekt je završen, ishođena građevinska dozvola i Općina će ga kandidirati prema nekim od raspoloživih fondova.

Ono što je možda i najzanimljivije je informacija da će ondje biti sagrađen i Muzej Cvelferije, reprezentativni objekt koji će se prostirati na čak 1.200 četvornih metara, vrijedan čak 32.500.000. Iz Općine ističu da je projekt, kojeg je radio isti projektant koji je radio i Muzej vučedolske kulture, završen i da je ishođena građevinska dozvola, te da sada rješavaju financiranje.

U Drenovcima rade i na projektu gradnje nove općinske zgrade preko puta Muzeja Cvelferije kako bi se formirao etnotrg. Postojeća zgrada je stara, skučena i više ne udovoljava potrebama, a sve je više poslova koji se prebacuju na lokalnu samoupravu. Preseljenjem u novu zgradu oslobodit će se prostor za rad udrugama koje godinama muku muče s problemom smještaja, a na tome području djeluje čak 30 udruga.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno