12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Dvadeset i šest škola zajednički obilježilo Europski dan jezika

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Erasmus+ tim OŠ Vladimira Nazora pozvao je početkom rujna sve škole Vukovarsko-srijemske županije na zajedničko obilježavanje Europskog dana jezika, 26. rujna, pod nazivom “Kroz jezike rastemo!”. Zadatak je bio, priopćili su iz ove škole, da učenici snime kratki video do 30 sekundi na stranim jezicima koje uče u školi ili u slobodno vrijeme ili na jezicima svojih nacionalnih manjina. U njemu su se mogli predstaviti, čitati, recitirati, razgovarati, pjevati… Rok za slanje prijava i video materijala bio je 16. rujna 20220. kako bi sve objedinili u zajednički video uradak.

Odaziv učenika i mentora, ističe se, bio je izvrstan, a u brojkama to je ovako: sudjelovalo je 25 osnovnih i 1 srednja škola, 46 učitelja mentora, 280 učenika s 86 video uradaka. Zajednički video uradak traje preko 38 minuta, a dostupan je na sljedećoj poveznici https://youtu.be/XnQIaq0CKbg. Uredio ga je član Erasmus+ tima Adrijan Čačić. Učenici govore 14 stranih jezika: engleski, njemački, romski, talijanski, španjolski, srpski, mađarski, ukrajinski, latvijski, japanski, poljski, rusinski, slovački, češki. Petnaesti je jezik hrvatski jer učenica iz Ukrajine recitira na njemu.

Ovaj događaj upisan je u mapu događaja Europskog dana jezika 2022. kojemu se može pristupiti na sljedećoj poveznici:

https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/25641/language/en-GB/Default.aspx i glasati za njega!Uz Europski dan jezika Erasmus+ tim škole organizatora izradio je i “Mali e-KIDS rječnik” u kojemu su zastupljeni, osim hrvatskoga, još četiri europska jezika: irski, španjolski, portugalski i finski. Jezici su to država u kojima su učitelji boravili na mobilnostima u okviru Erasmus+ KA1 projekta E-KIDS, a financira ga AMPEU. Njega je moguće pogledati na sljedećoj poveznici:

https://read.bookcreator.com/LWqGSe2phDeB2l3ckvkEznZpPr83/dfe3Hp6SSaiGIxAOhGzxhQ.

Erasmus+ tim OŠ Vladimira Nazora na čelu s ravnateljem Damirom Burićem zahvaljuje svim učenicima, mentorima i školama na sudjelovanju u ovom događaju.

„Iznimno smo sretni i ponosni što je u tolikom broju pokazano jezično bogatstvo naše županije te raznolikost i kreativnost učenika u načinima na koje su različitim jezicima govorili. Poziv “Kroz jezike rastemo!” opravdao je svoj naziv”, ističu u OŠ Vladimira Nazora.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno