13 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

“Dvostruka prijevara” film nagrađen za najbolju režiju u Cannesu uskoro kinima!

Više od autora

- vl promo-Novi film velikog južnokorejskog redatelja Parka Chana-wooka “Dvostruka prijevara” (Heojil kyolshim | Decision to Leave) kriminalistička je drama u čijem središtu priče pronalazimo policijskog detektiva Hae-joona (Park Hae-il) sa zadatkom da istraži tajanstvenu smrt muškarca koji je pao s planinskog vrha. Tijekom istrage, detektiv počinje razvijati osjećaje prema osumnjičenoj udovici unesrećenoga, Seo-rae (Tang Wei).

Dvostruka prijevara (Heojil kyolshim | Decision to Leave, 2022) | credit: CJ Entertainment/Moho Film/Discovery film

Napetost i intriga, grandiozna emocionalna suočavanja, ingeniozna uporaba mobilne tehnologije, krajnje stilizirana scenografska rješenja, uključujući i ono zahvaljujući kojemu svjedočimo nevjerojatnoj potjeri na krovu zgrade, kao i iznimni pripovjedački zaokreti i više nego jasno ukazuju na Korejčevu privrženost redateljskom rukopisu velikog Alfreda Hitchcocka. Pa opet, redateljski stil najvažnijeg korejskog redatelja ne odaje simptome jeftinog kopiranja. Pred nama je vrsta hičkokovskog filma u režiji filmaša koji kao da nikad prije nije pogledao film velemajstora suspensa. U svakom zakutku života njegova detektiva, Chan-wook pronalazi varijaciju odgovora na sljedeća pitanja: u kojem trenutku shvaćaš da tvoj brak ne funkcionira? Kada bivaš svjestan da si zaljubljen? Što će te potaknuti da napustiš voljenu osobu?

Dvostruka prijevara (Heojil kyolshim | Decision to Leave, 2022) | credit: CJ Entertainment/Moho Film/Discovery film

“Dvostruka prijevara” napeti je triler kojeg potpisuje jedan od najutjecajnijih južnokorejskih redatelja u posljednja tri desetljeća, Park Chan-wook. U glavnim se ulogama pojavljuju Park Hae-il (“Sjećanja na umorstvo”, “Domaćin”) i Tang Wei koja pozornost filmske javnosti privlači ulogom u filmu “Požuda, oprez” (2007.) Anga Leeja. Unatoč velikom uspjehu filma koji iste godine osvaja nagradu Zlatni lav na filmskom festivalu u Veneciji, tijekom prikazivanja u kineskim kinima, Nacionalna radijska i televizijska agencija, zbog eksplicitnih scena seksa, zabranjuje korištenje kompletnog promotivnog materijala filma u kojem se glumica pojavljuje. Premda već ima ugovorene glumačke nastupe, Tang Wei nije dopušten rad u domovini tijekom iduće tri godine.

Dvostruka prijevara (Heojil kyolshim | Decision to Leave, 2022) | credit: CJ Entertainment/Moho Film/Discovery film

Chan-wook Park (Seoul, 23. kolovoza 1963.) južnokorejski je filmski redatelj, scenarist, producent i bivši filmski kritičar. Jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih filmaša u svojoj rodnoj zemlji. Studirao je filozofiju na Sveučilištu Sogang gdje razvija interes za filmski medij te utemeljuje filmski klub. Nakon diplome, Chan-wook piše filmske kritike te se okušava kao pomoćnik filmskih redatelja. Prvi film “Moon Is the Sun’s Dream” napisao je i režirao 1992. godine, a pet godina kasnije uslijedit će kriminalistička komedija “Saminjo”. Najpoznatiji je po svojim filmovima iz takozvane “trilogije osvete” koju čine filmovi “Simpatija za gospodina Osvetu” (2002.), “Oldboy” (2003.) i “Simpatija za gospođu Osvetu” (2005.). Kratkometražni film “Paranmanjang” (2011.) u potpunosti je snimio mobitelom iPhone4.

Dvostruka prijevara (Heojil kyolshim | Decision to Leave, 2022) | credit: CJ Entertainment/Moho Film/Discovery film

Njegov najnoviji film “Dvostruka privara” na ovogodišnjem je izdanju filmskog festivala u Cannesu nagrađen u kategoriji za najbolju režiju te slovi za jednu od najvećih ovogodišnjih filmskih poslastica koju se ne smije propustiti.

“Dvostruku prijevaru” ćemo u domaćim kinima gledati od četvrtka 15. rujna!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno