13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

EDIT-Comics izložba Krešimira Zimonića u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-f_dorf_edit-comics_izlozba-u-galeriji_ST

U okviru EDIT-Comics aktivnosti, na kraju 2016. godine u Vinkovcima Udruga ljubitelja filma RARE organizira veliku retrospektivnu izložbu stripova, ilustracija i filmova Krešimira Zimonića. UO Anima je već drugu godinu članica naše platforme, a Zimonić je od ove godine i umjetnički savjetnik platforme.

U Galeriji Slavka Kopača u Vinkovcima održat će se njegova prvu samostalnu izložba u Vinkovcima, otvorenje je u četvrtka 10.11. u 18 sati.

Pozivaju se svi učenici te ljubitelje filmova i stripova na ovaj kulturni događaj koji će obilježiti ovu godinu.

Organizator je Udruga ljubitelja filma RARE.

Aktivnosti platforme EDIT Comics realizirane su uz potporu Zaklade Kultura nova.

Biografija Krešimira Zimonića 

Krešimir Zimonić rođen je 1956. u Đurđenovcu a osnovnu školu završio je u Vinkovcima. Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika. Autor je ili producent brojnih animiranih filmova. Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima.

Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko likovni urednik Modre laste, kao predavač na odjelu za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti, a od 2007.do 2011. bio je umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji i inozemstvu, između ostalog Nagradu Vladimir Nazor te Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Tijekom dugogodišnje plodne simbioze s listom za mlade Modra lasta nastala je Zlatka, lik iznimne popularnosti koji se danas smatra jednim od antologijskih likova hrvatskog stripa.

www.zimamedia.blogspot.com

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno