Povodom nove školske godine Hrvatski autoklub iz Vinkovaca danas provodi akciju “Sigurno u školu” u suradnji s PU vukovarsko-srijemske županije.

Prva akcija provedena je u 9 sati na prostoru igrališta osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića i Josipa Kozarca u Vinkovcima, a druga nas očekuje u poslijepodnevnim satima.
Edukacija obuhvaća učenike prvih razreda jer su oni najrizičnija skupina što se tiče školske djece.

Današnjoj akciji pristupilo je 56 djece koja su uz instrukcije policijskog službenika prelazili pješački prijelaz. Akcije će se tijekom školske godine provoditi i u ostalim školama s ciljem informiranja djece o prelaženju pješačkog prijelaza koji ima i koji nema semafor. Također, cilj je smanjiti smrtnost i nesreće na cestama te educirati naše najmlađe jer su statistike poražavajuće zbog same činjenice da u Hrvatskoj godišnje život izgubi cijeli jedan razred djece što je za Hrvatsku jako velik broj.

“Pokazat ćemo djeci kako se ponašati u prometu jer su učenici prvih razreda sada postali aktivni sudionici prometa kao pješaci. Moramo ih educirati i pripremiti za siguran odlazak i dolazak od kuće do škole. Akciju podržava i Prometna policija i svima nam je zajednički interes i cilj da smanjimo crnu statistiku prometnih nesreća. Želimo utjecati na smanjenje prometnih nesreća i bit će nam drago ako tome možemo pridonijeti”, ovom prilikom je komentirao tajnik HAK-a Vinkovci Milan Bičanić dok je Boris Klinac policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU vukovarsko-srijemske podsjetio da je policija prisutna u blizini svake škole u ovim prvim tjednima, zbog prvašića, ali i drugih razreda.

“Pojačan je nadzor brzine, alkoholiziranosti, korištenja mobitela i slično. Jednako tako dajemo preporuke i savjete vozačima o načinu prijevoza djece u vozilima, kao i savjete vozačima da svojim primjerom pokažu djeci da se moraju vezati pojasom i koristiti auto sjedalice. Prošle godine smo imali samo jednu prometnu nesreću gdje je dijete u Tovarniku uzrokovalo prometnu nesreću i to je jedina koju smo zabilježili po dolasku i odlasku djece iz škole. Želimo taj broj dovesti na nulu i nadam se da ćemo uspjeti.”, dodaje.

Djeci su nakon edukacije podijeljeni reflektirajuće torbe za preobuću, slikovnice odgovornog ponašanja u prometu te ravnala i bojanke.