U sklopu VI. Rimskih dana u Vinkovcima i popratnog edukativnog programa za djecu nakon jučerašnje radionice izrade rimskih štitova za djecu od 1. do 4. razreda osnovnih škola, danas su djeca imala priliku sudjelovati u rimskim igrama i keramičkoj radionici u Lapidariju Gradskog muzeja.

Djeca su uživala u izradi glinenih pločica dok su jedni drugima dovikivali kako glinu pravilno razvaljati kako bi bila što ravnija da bi kasnije mogli drvenim štapićima upisati svoja imena na njih. Sve to su odradili uz voditeljicu koja im je pomagala pri izradi.

“Danas imamo radionicu izradu pločica od gline s djecom trećih razreda vinkovačkih osnovnih škola. Na pločicama nakon što ih izrade će djeca napisati svoja imena i prezimena. Lijepo se družimo dok učimo djecu o glini i o tome što se sve može s njom. Rimljani su dosta radili s glinom i zato smo mi sada tu da pokažemo djeci kako se to radilo. Djeca su jako vesela i talentirana i mislim da im se sviđa, a nama je drago nam što smo pozvani”, istaknula je Marija Koški, predsjednica udruge KeraamikOs iz Osijeka i voditeljica današnje radionice.

U drugom djelu dvorišta održavale su se dječje rimske igre gdje smijeha i veselja također nije nedostajalo.

“Muzej je ove godine, kao i prošle, organizirao rimske igre za djecu trećih razreda, ove godine s nama su djeca Osnovne škole Josipa Kozarca iz Vinkovaca. Igre kao što su bacanje oraha u košaru, kamenčića na rimske brojeve i treća igra je bila u smislu igre dan/noć. Djeca su jako znatiželjna, a mi smo tu da s njima kroz igru učimo rimskim igrama”, ovom prilikom je dodala Helena Crnjak, predsjednica udruge DND.

Sutra od 10:00 do 12:00 sati, također u Lapidariju, će biti održane iste radionice za djecu vrtićke dobi, a sudionici će biti DV Budućnost i DV Stribor.