Danas, 12. kolovoza, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan mladih koji je generalna skupština Ujedinjenih naroda utemeljila 1999. godine. Tema Međunarodnog dana mladih 2020. je “Angažiranje mladih za globalno djelovanje“ kojom se želi istaknuti načine na koje sudjelovanje mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese.
Čestitku u povodu Međunarodnog dana mladih danas je uputio i Središnji državni ured za demografiju i mlade, koji je pozvao mlade da odgovornim ponašanjem budu primjer i nositelji globalne incijative podizanja svijesti o “novom normalnom” i jačanju međugeneracijske solidarnosti i dijaloga.
Temom “Angažiranje mladih za globalno djelovanje“ poruka ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih usmjerena je na povećanje zastupljenosti i djelovanja mladih u formalnoj institucionalnoj politici pri čemu lokalne, nacionalne i globalne institucije trebaju postati inkluzivnije i ojačati mlade za provođenje globalnih akcija i dostizanje njihovih ciljeva.
Uz zahvalu svim mladima, koji svojim znanjem, idejama i aktivnostima pridonose unaprjeđenju javnih politika za mlade te poboljšanju kvalitete života svih građana Hrvatske, iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pozivaju poručuju kako će Vlada RH nastaviti provoditi aktivnosti koje otvaraju mogućnosti i bolje uvjete u ostvarivanju prava mladih, zadovoljavanju njihovih potreba te potiču aktivno sudjelovanje mladih u društvu na lokalnoj, državnoj, ali i europskoj razini. Pri tome, u želji da okvir za kvalitetniji život mladih donose u suradnji s mladim ljudima i organizacijama mladih, pozivaju mlade na aktivno uključivanje u unaprijeđene hrvatske politike za mlade, osobito kroz rad savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini te Savjeta za mlade Vlade, na nacionalnoj razini, ali i kroz aktivnosti udruga mladih i za mlade te drugih inicijativa.