21 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Ekološko-umjetnički film S one strane mode oduševio publiku

Više od autora

- vl promo-


Prošlog je tjedna po četvrti put projekt Secret Arts Cinema u organizaciji udruge Pari Pikule prikazao film koji tematizira umjetnost, zanate, arhitekturu ili dizajn. U četiri je grada na istovremenim projekcijama film S one strane mode (Out of Fashion) redatelja Jaaka Kilmija imao hrvatske premijere i usput potaknuo jako zanimljive razgovore, prezentacije i performanse. Pulsko Kino Valli, riječko Art-kino Croatia, splitska Kinoteka Zlatna vrata i zagrebačko kino Tuškanac u črtvrtak su 1. veljače s dokumentarcem o estonskoj dizajnerici Reet Aus otplovili u svijet mode, točnije na njene daleke, nevidljive obale što skrivaju čitav niz spoznaja zbog kojih se sadržaj ormara počinje gledati nekim novim očima. Ključno pitanje filma ali i svih ostalih događanja vezanih uz projekciju bilo je: koliko je moda ekološki održiva i koliko još dugo može nastaviti smjerom kojim ide, a on se najlakše opisuje pjesmom Talking Headsa ‘Road to Nowhere’.

Riječkoj se publici izravnim i pamtljivim performansom predstavila fantastična Jelena Depope upozoravajući jednostavno i efektno na opći modni konzumerizam u kojem svakodnevno sudjelujemo. U Splitu je, koji i sam upravo prolazi kroz posljedice neodrživog razvoja i odnosa prema prirodi, Ana Kujundžić predstavila svoj pristup modnom dizajnu koji podrazumijeva i recikliranje već postojeće robe i tkanina. Također, splitskoj se publici obratila i poznata modna dizajnerica Katarina Popović Cvitković zanimljivim informacijama o razlici u cijeni sata rada između europskih zemalja i zemalja tzv. Trećeg svijeta. Zanimljivo je bilo i čuti koliko je zapravo malo potrebno uložiti rada (samo 20 posto!) ne bi li se dobila etiketa na kojoj piše primjerice Made in Italy. U Zagrebu su glavna urednica Fashion.hr-a Tina Lončar, modna blogerica Barbara Repe i Martina Tomljanović iz socijalne zadruge Humana Nova raspravljale o održivosti sadašnjeg stanja u modnoj industriji, ali i o alternativnim pristupima kako proizvođača tako i kupaca odjeće, obuće i ostalih modnih dodataka. Dotaknule su se i modnih navika u Hrvatskoj.

Zagrebačka večer zaokružena je Finjak buvljakom u Vespi gdje su se mogli pronaći sjajni vintage komadi. Kako su Barbara Repe i Martina Tomljanović zajednički ustvrdile: ekološki najosvješteniji pristup robi je ići kroz second hand dućane i dopustiti nečijoj tuđoj robi da vas pronađe i zavede. Kupujući ju dajtete joj novi život, a istovremeno ne podržavate maniju proizvodnje i kupovine nove robe koja svakodnevno zatrpava naše dućane, naše živote i našu jedinu planetu Zemlju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno