11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Više od autora

- vl promo-

22. veljače obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Prema smjernicama Europske komisije, na navedeni datum se u svim zemljama članicama Europske unije na prigodan način, kroz stručna i edukativna javna događanja provodi senzibilizacija građana o problematici položaja žrtava kaznenih djela.

Prošle godine, u Republici Hrvatskoj, prijavljeno je više od 50.000 kaznenih djela, ako pritom osvijestimo kako velik broj kaznenih djela i prekršaja ostane neprijavljen, dolazimo do velikog broja osoba koje svakodnevno trpe posljedice traumatskih iskustava. Iako su zadnjim zakonskim izmjenama napravljeni znatni pomaci te su osigurana veća prava, podrška i zaštita žrtvama, još uvijek postoje problemi neujednačene prakse institucija te nedovoljne informiranosti žrtava.

Tim povodom, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, koja je od svoga osnivanja usmjerena na ostvarivanje prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje podrške, kao i kroz zagovaranje za unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira te za bolju primjenu postojećih zakona, organizira i sudjeluje u nekoliko javnih događanja na području Republike Hrvatske.

U uredu Referentnog centra Vukovar održat će se neformalno druženje predstavnika/ica institucija i organizacija civilnog društva koje rade na području pružanja podrške žrtvama kaznenih djela s ciljem razmjene iskustava, kao i u Osijeku gdje će se osim druženja održati i javna akcija dijeljenja letaka. Referentni centar Varaždin uključio se u obilježavanje informativnim video uradcima koje su snimili njihovi volonteri.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja provodi kampanju #imašpravo na društvenim mrežama s ciljem informiranja građana o pravima žrtava kroz seriju članaka o pravima žrtve kojima se nastoji postići informiranost i razumijevanje prava koje pripadaju žrtvama te ukazati kako i na koji način ih mogu ostvariti. Također, žele se informirati građani o postojanju besplatne i anonimne 116 006 linije kojoj se mogu obratiti svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati, a na kojoj mogu dobiti emocionalnu i pravnu podršku.

Cilj je navedenih aktivnosti, barem na jedan dan, skrenuti pozornost javnosti na potrebu djelotvornije zaštite, podrške i informiranosti žrtava svih kaznenih djela.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno