U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci sinoć je svečano otvoren 5. Međunarodni amaterski susret teatara – MAST u organizaciji Kazališta “Nova Scena” Vinkovci, koje slavi i pet godina rada. Uz poziv: Dođite i oMASTite dušu teatrom! za ljubitelje kazališne umjetnosti ponovno je pripremljen odličan program s izvrsnim ostvarenjima. MAST su otvorili gosti iz Tuzle, Draft teatar s urnebesnom komedijom “Evropejci”, a slijede: u petak, 26. listopada, u 11,30 i 12,30 mađioničar “Magic Dodo” i “Kristalna kocka vedrine” iz Siska s dječjom predstavom “Kositreni vojnik” te u 20 sati predstava ‘‘Ljubavnik‘‘ Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku. U nedjelju, 28. listopada, u 20 sati na rasporedu je predstava ‘‘Bal vampira‘‘ Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” iz Šida. U petak, 2. studenoga, na rasporedu je ‘‘Poštarska bajka‘‘, dječja predstava Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku. U subotu, 3. studenoga, u 20 sati na rasporedu je predstava ‘‘Zašto vuk ne pase travu‘‘ Teatar Fedra iz Bugojna, a MAST u nedjelju, 4. studenoga, zatvara još jedna predstava Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” iz Šida “‘Neću da ćutim”, s početkom u 20 sati.

Program svečanog otvaranja vodili su Ivan Simon i Domagoj Ivanković, članovi Kazališta ”Nova Scena” i studenti 3. godine glume na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a nastupio je i tenor Josip Paulić uz klavirsku pratnju Ante Blaževića. Izniman dio programa bio je kratki scenski prikaz “Otok osjećaja” s kojim su se vrlo dojmljivo predstavile nove članice, koje su se “Novoj Sceni” pridružile na audiciji organiziranoj ove godine.

Publici, koja je prvu večer MAST-a popratila u velikom broju, obratila se i Andrijana Raguž, voditeljica Kazališta “Nova Scena” i umjetnička ravnateljica Međunarodnih amaterskih susreta teatara. “Ponosna sam što mogu reći da imamo sjajnu glumačku ekipu unutar našeg kazališta. Puno je glumica i glumaca prošlo unazad pet godina. Imali smo uspješne predstave koje su punile dvorane širom Hrvatske, a sad smo tu na ovogodišnjim petim Međunarodnim amaterskim susretima teatara gdje nas očekuje pregršt smijeha u sve dane održavanja. Zahvalila bih se svima koji su bili uz nas pet godina, posebice Gradu Vinkovcima jer samo zajedničkim radom možemo puno toga napraviti”, istaknula je Andrijana Raguž.

5. MAST otvorio je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić. “Čestitam Kazalištu ”Nova Scena” na pet godina uspješnog rada, ali i zahvaljujem Gradskom kazalištu ”Joza Ivakić” na podršci koju daju ovom festivalu. Vjerujem da na ovom neće stati, nego će svake godine rasti kako festival, tako i samo Kazalište ”Nova Scena”, a Grad Vinkovci uvijek će stajati uz ovakve manifestacije”, istaknuo je Gabrijel Šokičić.

Potom je uslijedila i prva predstava ovogodišnjih susreta, “Evropejci” tuzlanskog Draft Teatra. Predstavu je režirao Dragan Stajić, a autor teksta je Miroljub Nedović. Ulogu Srbina Steve Stevića igra Dragan Tešić Tešo, a ulogu Bosanca Enver Hasić Haško. Pored njih tu su još: Jasmin Salkić (bato) te Silva Banović, Hasiba H. Mehmedović i Ajla Adrović, koje igraju ulogu sestre Anastazije.

Baš kako se i očekivalo “Evropejci” su oduševili i nasmijali vinkovačku publiku, a lijepa kazališna večer završila je uobičajeno za MAST, s “kruha masti i paprike”, ali i još pokojom delicijom.