18 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Fajferica Gastro Show u Drenovcima

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U svrhu dodatne promocije crne slavonske svinje, autohtone hrvatske pasmine, jučer je u Drenovcima po prvi put održan “Fajferica Gastro Show”. Ovom priliko željelo se naglasiti da je crna slavonska svinja autohtona pasmina koju tržište sve više traži.

Fajferica je sve popularnija zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa, koje je takvo zbog uzgaja na otvorenom.

“Od 2001. godine uzgajam fajferice i imam trenutačno šest rasplodnih krmača, pet nazimica, 24 tovljenika, nekoliko nerasta i nekih 40 prasaca. Odlučio sam se za fajfericu jer je manje zahtjevna kada je riječ o higijeni, prehrani, zdravlju. Može se dobro živjeti od fajferice ako svoju ljubav povjerite toj životinji. Fajferica jede žitarice i treba kositi puno trave, treba imati sijena, recimo, moje svinje pojedu 400 bala sijena godišnje, a preko ljeta jedu bundeve. Osnovna je karakteristika njezina mesa da je masnije, ima puno više masti u mišiću. Kada meso pečete, ono se nikada neće “skvrčiti”, nego ostane jedro. U našoj županiji imamo približno 40 uzgajivača ove pasmine. Uskoro krećemo u akciju kako bi s ljudima iz Dalmacije pokušali dogovoriti prve butove. Što se tiče cijene, možemo dobiti do 15 kuna po kilogramu, što za bijelu pasminu nikada nećete dobiti”, istaknuo je jučer u Drenovcima Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Ovo mjesto posjetio je jučer i poznati kuhar Tomislav Špiček, koji je pripremao delicije. “Svi pretežno kuhaju najbolje komade mesa, a meni je svinja zakon. Odrastao sam kući uz svinju, ne fajfericu, ali ostale pasmine, tako da ne prođe godina a da ne radimo prerađevine od svinje”, naglasio je Špiček. Prava atrakcija bila je prezentacija inovativne pripreme hrane, pa su tako posjetitelji mogli probati crni hamburger s posebno pripremljenim carskim mesom, kao i druge specijalitete, pekla se slanina i topili čvarci, a posjetitelji su mogli razgledati izložbu crnih svinja. Gosti su se mogli upoznati s vještinama kandžijaša i voziti u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima. Na izložbenim štandovima bili su brojni izlagači, a u programu su sudjelovali i šumari, čobani i lovci, koji su kuhali slavonski čobanac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno