20 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Film o Don Lettsu, Jimmyju Staniću i knjiga Saše Dracha obilježit će 16. DORF

Više od autora

- vl promo-Otvoreno je ovogodišnje 16. izdanje vinkovačkog festivala Dokumentarnog filma koje je posjetiteljima donio bogat program i pregršt dobrih filmova. Ukupno 5 hrvatskih i jedna svjetska premijera ove godine u Vinkovcima, na velikom ekranu, približit će recentna djela glazbeno-dokumentarne produkcije.

U regionalnoj konkurenciji prikazat će se pet filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Svjetsku premijeru doživjet će kratki film o ulozi rock and roll glazbe u životu mladih “Još uvijek slušam rock” autorice Mateje Jagar iz Zagreba. U programu Tajna povijest rocka bit će prikazana 3 filma, iz Velike Britanije, Hrvatske i Poljske. Na otvaranju DORF 2022 prikazana je Hrvatska premijera dokumentarnog filma “Rebel Dread” autora William E.Badgleya o legendarnom Don Lettsu, filmašu, manageru, glazbeniku i DJ s kojim u organizatori festivala posebno povezani još od 2008. godine, a u Puli mu je 2016. godine uručena i nagrada za životno djelo. Spomenimo kako je Letts snimio brojne spotove za grupu The Clash te da je osvojio Grammy za dokumentarac o Joe Strummeru jednoj o najznačajnijih osoba za britanski, ali i svjetski punk.

„Uvijek se pokažemo kao zanimljivo mjesto za autore i producente, stoga prvi dobijemo priliku da prikazujemo filmove, a tim putem smo nastavili i ove godine. Drago mi je da su Vinkovčani među prvima mogli pogledati nove filmske projekcije”, rekao je Toni Šarić, umjetnički direktor i jedan od osnivača DORF-a.

Osim toga, Vinkovčani će imati priliku pogledati film o kultnom regge sastavu Brain Holidays koji je na Jamajci u Tuff Gong studio snimio album. Studio je poznat po tome što je svoje albume u njemu snimao i Bob Marley. Ove godine nagradu za životno djelo dobit će veliki Stjepan Jimmy Stanić o kojemu će ujedno biti prikazan i biografski film u produkciji Hrvatske radio televizije.

„Što se tiče popratnog programa imao promociju knjiga Saše Dracha inače Vinkovčanina i sina legendarnog Vanje koji je već godina u jazz edicijama, dakle prevodi i priprema knjige o jazz glazbi stoga predstavljamo njegovo najnovije djelo koje se bavi jazz kontrabasistom Charlesu Mingusu. Naš festivalski prijatelj Mario Kovač će razgovarati s književnikom i glazbenikom Damirom Avdićem koji je dobitnik nagrade za doprinos undergroundu”, istaknuo je Šarić.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac. Autor ovogodišnjeg DORF plakata je Keith Kitz, profesor grafičkog dizajna iz Bostona (SAD) i autor brojnih radova nagrađivanih širom svijeta, inače redovan suradnik kultnog magazina 46pgs. Još jednu godinu, Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno