U dvorani Gradskog kazališta “Joza Ivakić“ Vinkovci večeras je, u sklopu 3. Filmskog festivala glumca, održana projekcija filma “General“. Dugo najavljivani domaći film proslavljenog redatelja Antuna Vrdoljaka govori o životu Ante Gotovine, a u protekla dva mjeseca pogledalo ga je više od 75 tisuća ljudi.

Peti dan trećeg po redu Filmskog festivala glumca donio je u Vinkovce itekako bogat program koji bio posvećen obilježavanju Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Naši građani imali su tako priliku pogledati dva filma na temu Domovinskog rata. U 19 sati prikazan je dokumentarac “Pouke o čovječnosti“ redatelja Branka Ištvančića koji govori o akciji spašavanja bolesnika pakračke bolnice koje su 29. rujna 1991. izveli branitelji zajedno s dijelom osoblja bolnice. U 20:30 sati prikazan je jedan od najočekivanijih filmova godine, “General“ Antuna Vrdoljaka, snimljen prema noveli Nenada Ivankovića, a koji govori o vojnom putu generala Ante Gotovine.

 

Do zadnjeg mjesta napunjena dvorana vinkovačkog kazališta bila je mjesto zadovoljstva i napete radnje filma “General“, ali i suza i emotivnih scena kojima su dodatni obol dale kvalitetna produkcija te snažna glumačka postava. Film o generalu Anti Gotovini, kojega je utjelovio Goran Višnjić, premijerno je prikazan u Puli na filmskom festivalu, a u filmu glume i Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Marijana Mikulić, Goran Navojec, Tarik Filipović i drugi. Svoje posljednje uloge odigrali su velikan Ivo Gregurević te mladi glumac Robert Budak.

“Danas smo u prigodi pogledati film “General“ koji govori o generalu Anti Gotovini, a ujedno je i prigoda prisjetiti se dana kad je Hrvatski sabor proglasio neovisnost Republike Hrvatske i raskinula sve državno-pravne sveze s bivšom SFRJ.  Važno je prisjetiti se jednog od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, a današnji dan idealna je prilila da pogledamo film o generalu i njegovom ratnom putu i svemu onome što je doprinio u Domovinskom ratu“, rekao je zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji se prisutnima obratio s nekoliko riječi.

Film krasi raskošna produkcija koju hrvatska kinematografija do sada nije vidjela, sniman je na autentičnim lokacijama na kojima je bila prisutna i Hrvatska vojska koja je pomogla realizaciji filma i tehnikom i ljudstvom. Samo prvog dana, 5. kolovoza, film je u kinima pogledalo osam tisuća ljudi, što je jedno od najboljih posjeta kinima otvaranja hrvatskog filma od osamostaljenja.