13 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Film “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića hrvatski je kandidat za Oscara

Više od autora

- vl promo-U konkurenciji od devet filmova, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) odabralo je “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Petnaest članova Komisije HDFD-a, u ponedjeljak, 12. rujna, tajnim je glasovanjem u 1. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film “Sigurno mjesto” redatelja Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (Pipser), biti predstavnik hrvatske kinematografije na 95. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

“Zahvaljujemo se Hrvatskom društvu filmskih djelatnika. Iako je riječ o filmu koji nas suočava s teškim temama kao što su suicid, mentalna bolest i nemoć bolesnika, obitelji i sustava pred bolešću, to nije glavna tema filma – ono što je u njemu dominantno su podrška obitelji i neizmjerna ljubav između dva brata,” izjavila je producentica Čogelja. “Veseli nas što se uzbudljivi festivalski početak s Locarna i Sarajeva nastavlja u obliku hrvatske kandidature za nagradu Oscar. Važno je napomenuti da je međunarodni plasman i promociju filma nedavno preuzela uspješna međunarodna kompanija Cercamon pa nas čeka zajednički put dalje i što se tiče ove kampanje”, dodala je.

“Čestitam ekipi filma i svima koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Mene impresionira da tko god da pogleda ovaj film, uvijek je riječ o jednoglasnoj pohvali, što se rijetko dešava. Ove smo godine imali niz jako dobrih ostvarenja i konkurencija je bila zaista kvalitetna,” rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

Debitantski dugometražni film Jurja Lerotića svjetsku premijeru imao je na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu na kojem se ovjenčao s čak tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film. Time je Sigurno mjesto postao prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade.

Goran Marković (Damir) i Juraj Lerotić (Bruno), SIGURNO MJESTO, 2022 | foto: Pipser/Zelena zraka

Osim toga, Sigurno mjesto se proslavio i na Sarajevo Film Festivalu, osvojivši Srce Sarajeva za najbolji igrani film, dok je redatelj Lerotić osvojio i Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu. Filmu je u Sarajevu pripala i nagrada CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagrada Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji.

Sigurno mjesto progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film se temelji na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov. Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić).

Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Film Sigurno mjesto HDFD je odabrao između devet filmskih ostvarenja: igranih filmova “Baci se na pod” Nine Violić, “Divljaci” Darija Lonjaka, “Illyricvm” Simona Bogojevića Naratha, “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca, “Šesti autobus” Eduarda Galića te dokumentarnih filmova “Veće od traume” Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski i “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno