16 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Folklor Vukovarsko-srijemske županije dobro stoji i visoko kotira

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Tko su folklorni voditelji, koliko znače za Društvo, suradnja s predsjednicima te predstavljanje uloge Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja s ciljem očuvanja hrvatske tradicije, ali i potrebe edukacije svakog voditelja u svrhu veće kvalitete rada i prenošenja znanja na folkloraše, povod je stručnom skupu u Vinkovcima čiji je domaćin i organizator Zajednica kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije.

“Svako od nas voditelja prepozna mladog člana koji bi njegovim putem mogao nastaviti voditi KUD, no Hrvatska škola folklora omogućuje im upoznavanje i učenje ostalih plesnih Zona, osim one iz koje dolaze, a kako bi novostečena znanja prenosili na svoje članove. Uključuje i pedagošku grupu predmeta kako bi kompletiralo kvalitetnu osobu koja vodi Društvo”, naglašava Ivan Mihovec, predsjednik krovne organizacije koja je u suradnji sa ZAKUD-om, nakon Zagreba na domaćem terenu, okupila veliki broj županijskih voditelja folklornih skupina i predsjednika KUD-ova.

Ostalim folklorašima u Hrvatskoj, saznajemo, seminari naše Panonske zone svojevrsni su magnet, uvijek popularni, atraktivni, izazovni i dobro posjećeni jer Hrvatska škola folklora ne okuplja samo domaće plesače nego i Hrvate iz svih dijelova svijeta koji se u ljetnom i zimskom terminu okupe s ciljem upijanja neiscrpnog nacionalnog folklornog znanja.


Potvrđuje to i naš član HDFKiV-e i predavač na Hrvatskoj školi folklora Nenad Sudar, posljednjih nekoliko godina predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda Folklornih večeri, najkompetentnija osoba, kako folklorašima jednako i novinarima, na Županijskoj smotri folklora Vinkovačkih jeseni. Upravo su oni i njihovi nastupi na prošlogodišnjim Vinkovačkim jesenima bili tema analize drugog dijela stručnog skupa.

“Nastupilo je 38 skupina, njih 15-tak, uvijek naglašavam, gotovo su vrhunske izvorne skupine, na visokoj razini i jako lijepo rade, a one u ovom trenutku možda malo lošije, ZAKUD se trudi to poboljšati s već donesenim zaključcima i planom rada”, ocjenjuje folklorni ekspert.

Folklor Vukovarsko-srijemske županije jako dobro stoji i visoko kotira, unatoč nizu poteškoća pandemije i ostalih prepreka zadnjih nekoliko godina, potvrdio je Sudar.

Uvijek treba težiti k još boljem, poteškoća ima, ali samo radom postići ćemo još višu razinu, dodaje. No, u odnosu na ostale dijelove Lijepe Naše, folklor kao nematerijalna i materijalna baština Slavonije i Srijema, na našem je području na jako dobrom nivou, zaključuje Nenad Sudar.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno