23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Fotografije ratnih postrojbi ustrojenih na području Vinkovaca 1991.

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga Vukovarsko-srijemske županije večeras je u galeriji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci otvorena izložba pod nazivom “Fotografije ratnih postrojbi 1991.“.

Kako se moglo čuti, fotografije iz vremena kada se branila i stvarala Hrvatska zorno dočaravaju svu hrabrost i odlučnost onih kojima dugujemo slobodu. Dragocjeno je to što mnogi koji se nalaze na fotografijama i danas mogu posvjedočiti kako su prolazili kroz te slavne i ponosne dane.

“Ovo je druga godina zaredom kako u prigodi božićnih blagdana priređujemo izložbu fotografija ratnih postrojbi na području grada Vinkovaca 1991. godine. Za one koji ne znaju, na prostoru grada Vinkovaca 1991. godine ustrojene su dvije gardijske brigade, jedan pričuvna brigada i bojna HOS-a “Marijan Baotić”. 3. gbr je ustrojena ovdje, ustrojena je 5. gbr, ustrojena je 109. brigada, prva “R” brigada u Slavoniji. Svi oni sudjelovali su u stvaranju neovisne Hrvatske i ispisali noviju hrvatsku povijest”, istaknuo je umirovljeni brigadir Damir Dujić, predsjednik Koordinacije.

“Čestitke Koordinaciji na jednoj ovako lijepoj izložbi gdje se nakon toliko godina hrvatski branitelji mogu vidjeti na nekoj od fotografija koje prikazuju našu povijest, prikazuju aktere naše povijesti. Dragocjeno je što je velika većina njih i danas ovdje prisutna, što možemo s njima razgovarati i tako, mi mlađi, doživjeti Domovinski rat na jedan stvarno drukčiji način”, istaknuo je večeras gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.


“Ovo je tužna povijest Vinkovaca i ponosna povijest Vinkovaca i vinkovačkog kraja. Drago mi je što su ostali zapisi, drago mi je da su ovdje preživjeli, oni koji su sudjelovali i doprinijeli našoj pobjedi i svemu onome u čemu danas uživamo. Drago mi je stati pokraj tih ljudi i prokomentirati neke ljude koji su na fotografijama, pogotovo one kojih više nema, a koji su nas toliko zadužili. Drago mi je da se ne zaboravljaju. Kroz njihove prijatelje, kroz njihove suborce, kroz one koji ih se sjećaju, žive i oni i nadam se da ćemo svi zajedno učiniti Hrvatsku onakvom kakvu su je oni htjeli”, kazao je župan Damir Dekanić.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno