Često čujemo kako slika govori tisuću riječi, a isto možemo reći i za fotografiju koja njeguje i cijeni jedan poseban prizor kojeg ćemo se zauvijek sjećati, ili samo uspomenu koja nam puno znači jer prikazuje nešto što nam je bitno.

On je dokaz da je najbitniji dio fotoaparata ona komponenta koja se nalazi nekoliko centimetara iza njega. Njegovo ime je Tomislav Jonjić i za sebe kaže kako živi fotografiju. Ovaj umirovljeni 66-godišnji Vinkovčanin većinu svog vremena provodi u traženju posebnih trenutaka i stvaranju umjetničkih djela svojim fotoaparatom. “Fotografija me oduvijek privlačila, ali do prije 15 godina nije bilo vremena za ozbiljniji rad. Fotografiram amaterski i sve što sam naučio, naučio sam sam, većinom preko interneta”, objašnjava nam Tomislav.

Zna ga već i svaka ptica na grani, a poznati je posjetitelj i brojnih vinkovačkih manifestacija, koncerta, utakmica i sličnih događanja koje uvijek dobro zabilježi svojim fotoaparatom. “Ja fotografiju jednostavno obožavam i živim kroz nju. Ne zamaram se time što moje fotografije možda nekom nisu zanimljive. Moja igra kroz fotografiju meni puno znači”, ističe Tomislav. Često ga možemo vidjeti na raznim sportskim događanjima koja su mu jedna od najdražih stvari koje voli ovjekovječiti svojim objektivom. Najviše vremena provede na utakmicama rukometaše Spačve i nogometaše Cibalije i Dilja. “Zaljubljen sam u Slavoniju i često na mojim slikama možete vidjeti razna folklorna društva, kao i predivan krajolik koji krase naša polja i ravnice. Posebno su mi drage Žetvene svečanosti i Vinkovačke jeseni”, dodaje.

Vinkovačka udruga “Samo pozitivno” organizirala je promociju Pozitivnog kalendara “Slavonija u srcu!” sa slikama gospodina Jonjića. Kupovinom kalendara, donirat ćete sredstva Udruzi s namjerom da 2020. godine ponovo stipendiraju jednog nadarenog učenika na manifestaciji Znanost za mlade u Vukovaru, ali i pribave materijale za njihove kreativne i besplatne radionice.


“Godinama organiziramo edukativne radionice na kojima promoviramo uspješne pojedince u našoj sredini i učimo naše sugrađane poslovnim i životnim vještinama. Gospodina Tomislava smo modelirali na jednoj od naših instant radionica kao primjer dobre prakse i umirovljenika koji je razvio svoj hobi i koji živi svoju strast”, istaknula je Mara Majstorović predsjednica Udruge Samopozitivno.

“Ne znam gdje me život nosi i gdje ću biti sutra, ali smatram da je najbitnije da ja uživam u životu s fotoaparatom u ruci. Mi smo mala sredina, većina toga je nažalost već viđeno, no ja ću se truditi i dalje da oduševljavam druge svojim načinom fotografiranja”, zaključuje Jonjić.